Преговорите за Сирия – трудности от самото начало

0
1226

 

800px-United_Nations_Geneva_2010-06-30

Снимка: Wikipedia/Henry Mühlpfordt

Преговорите между представители на сирийското правителство и опозицията започнаха в Женева на 29 януари, петък. След като до последно не беше ясно дали ще вземат участие, в крайна сметка представителите на сирийската опозиция пристигнаха в града в събота вечерта. Разговорите няма да се водят пряко между двете страни, а чрез посредничеството на специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура, който ще се редува да говори поотделно с делегациите, които вече успяха да си разменят взаимни обвинения и нападки. Въпреки че Стефан де Мистура се видя няколко пъти и с двете страни, делегацията на сирийската опозиция многократно заяви категоричната си позиция, че няма да започне официални преговори, преди да бъдат вдигнати обсадите над селищата под контрола на бунтовниците, да се прекратят ракетните атаки и да бъде осигурена незабавна хуманитарна помощ за сирийския народ. Във връзка с бъдещото им участие в разговорите, късно вечерта в неделя представителите на опозицията организираха среща помежду си. Предстои им да се видят отново по-късно днес.

Събитията в Женева са част от инициативата на Международната група за подкрепа на Сирия, която през ноември взе решение да подкрепи преходен политически процес и стабилизация на страната. В рамките на договореното беше определен и срок за началото на преговори между правителството и опозицията – до края на месец януари. Сред важните стъпки в тази насока беше и конференцията в Саудитска Арабия, целяща да консолидира сирийската опозиция и да излъчи нейното официално представителство. Въпреки това най-голямата кюрдска групировка в Сирия не е поканена да вземе участие в преговорите.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви в телевизионно обръщение, че няма начин конфликтът в Сирия да бъде решен по военен път и призова сирийското правителство да осигури достъп на хуманитарната помощ до обсадените градове. Очаква се двамата с руския министър на външните работи Сергей Лавров да пристигнат в Женева във вторник.

Като цяло настроенията сред повечето анализатори са скептични. Мнозина смятат, че резултатът няма да е много по-различен от предните два неуспешни опита за преговори, проведени също в Женева. Въпреки това изглежда, че Организацията на обединените нации е решена на всяка цена да опита да инициира диалог. Всяка възможност за прекратяване на ужасяващия конфликт, довел до стотици хиляди жертви, трябва да бъде преследвана докрай. Сигурно е само едно – предстои много работа, защото пътят е изпълнен с трудности.

Изготвил: Радост Карамихалева

Източници: Basma Atassi,Al Jazeera live blog