Предай нататък как да случваш промяната

1
1570

DSC_1872

Знаете ли притчата за Ганди, към когото веднъж се обърнала една жена, спешно нуждаеща се от помощта му да накара сина ѝ да спре да яде захар? Тогава индийският мъдрец ѝ казал да се върне отново при него след три месеца заедно с момчето. Когато след посоченото време жената завела сина си при Ганди, той му казал съвсем спокойно: „Спри да ядеш захар!“, а на изумената реакция на майка му обяснил, че той самият спрял захарта преди три месеца, защото в противен случай не би могъл да накара момчето да промени вредния си навик.

С тази вдъхновяваща история, която ни припомня, че ние сме промяната, която искаме да видим в света, завърши второто обучение по проекта “Заедно да посрещнем предизвикателствата пред света”. За първото такова Ви разказахме миналата седмица.

Този път след изминалите няколко пълноценни дни, настъпи моментът учениците от СОУ „Бачо Киро“, град Павликени да предадат нататък наученото, така както направиха преди това обучителите от Дружество за ООН в България с тях.

Да избереш да обучаваш някого, давайки личния си пример е това, което най-вече допринесе за превръщането на изминалите дни в истински съзнателни.

През първата част от обучението будните младежи се запознаха с Целите за устойчиво развитие, както и с интересна статистика, опровергаваща догатките им, откъдето стана ясно, че например само 1 на 100 души в света има висше образование, а само 7 имат компютър. Взеха участие и в експеримент, наречен „Закуска на света“, в резултат на който осъзнаха какво е да нямаш храна, както и обратното – да имаш в излишък, но и да споделяш с нуждаещите се.

DSC_1727

„Как да организираме събитие“ беше втората важна тема на обучението и след споделяне на напътствия от личния им опит, тренерите от Дружество за ООН предоставиха възможност на учениците сами да създадат план за провеждане на информационна кампания по наболял в обкръжаващата ги среда проблем.

Обсъждаха се и се преживяваха казуси, свързани с толерантността и предразсъдъците, като участниците се поставиха в различни стериотипни роли, с цел да осъзнаят съществуващото едновременно различие и единство между хората.

И така докато не настъпи моментът да си задат въпроса „А сега накъде?“ и да пристъпят към подготовката им за “млади обучители”. През следващите месеци тяхна задача е да предадат наученото, запознавайки местната общност по метода “връстници обучават връстници”. Освен това те ще проведат лаборатории съвместно с родителите и учителите си и ще присъединят по-малките си съученици към общи работилници.

DSC_1860

Благодарение на помощта от страна на ръководството и екипа на училището проектът ще продължи в неговите следващи фази и ще спомогне да бъдат подготвени учениците от град Павликени като отговорни граждани, които ще могат да променят света около себе си към по-добро.

 

Настоящият проект стана възможен благодарение на фондация „Работилница за граждански инициативи по програма „Дъга“ 2015-2017, с финансовата подкрепа на фондация „Велукс“.