[:bg]Президентът Плевнелиев пред ООН[:]

UN Photo

[:bg]

UN Photo

Всяка година държавни и правителствени лидери се събират в Централата на ООН в рамките на ежегодната сесия на Общото събрание на Организацията. Президентът на България оглавява българската делегация и произнася реч в Общия дебат на Общото събрание.

В края на мандата на четвъртия президент на България Росен Плевнелиев, Ви представяме някои от ключовите му изказвания в рамките на пет поредни сесии на Общото събрание – от 67-мата до 71-вата сесия.

67-ма сесия: Няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора

Темата на 67-мата сесия на Общия дебат на Общото събрание на ООН, открита на 25 септември 2012 г. бе „Урегулиране на международните спорове с мирни средства”.

В своето изказване президентът на България поставя акцент върху справедливостта и борбата с тероризма на световно ниво. “За съжаление няма държава или общност, които да са застраховани срещу терористични атаки. Само преди няколко седмици в София отдадохме почит на загиналите петима израелски и един български гражданин, загинали при атентата на летище Сарафово”, заявява президентът.

Също така отбелязва опасността от нарастващото насилие в Сирия. “Нарастването на броя на бежанците и влошаването на хуманитарната ситуация в страната създават сериозни рискове за съседните държави”, казва българският държавен глава.

68-ма сесия: От континент в руини, раздиран от войни, ние, европейците, създадохме пространство на мир, сигурност и просперитет

Президентът на България с Ирина Бокова, която през 2013 година е преизбрана за Генерален директор на ЮНЕСКО

Темата на 68-мата сесия на Общия дебат на Общото събрание на ООН през 2013 година бе „Пътят напред: Приобщаваща програма за развитие през 2015 година и отвъд“.

По отношение на Целите на хилядолетието българския президент заявява:

Преди няколко години 16-годишно момче от България, в училищен доклад за Целите на Хилядолетието за развитие, сравни световния модел за развитие с пъстроцветен килим, в който липсват някои цветове, конци и шевове, което го прави да изглежда някак незавършен, с кръпки и одърпан.

Тероризмът няма лице, име, цвят или религия. Поразява неочаквано, като белязва живота на всеки, до когото се докосне“, заявява Плевнелиев като подчертава твърдото намерение на България да продължава да осъжда всяко подобно действие.

По отношение на европейската и регионална политика, Плевнелиев заявява:

Нека погледнем какво постигна Европа за един век. От континент в руини, раздиран от войни, ние, европейците, създадохме пространство на мир, сигурност и просперитет. Враговете станаха приятели и съюзници, обединени в името на по-доброто бъдеще на техните деца. Днес, в Европейския съюз имаме общо законодателство, споделяме общ пазар, изграден на основата на общи ценности.

Последните 25 години от историята на Балканите са още един ярък пример за това какво може да бъде постигнато, когато съседите работят заедно за постигането на една обща цел.

Целият текст на обръщението може да прочетете тук.

69-та сесия: България застава зад суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна

Президентът на България с Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун; Снимка: president.bg

Темата на 69-тата сесия на Общия дебат на Общото събрание на ООН през 2014 година бе „Постигане на резултати и определяне на дневния ред на развитие след 2015 г.“

В рамките на 69-тата сесия на Общото събрание изразява позицията на България по отношение на конфликта в Украйна:

Развитието е немислимо без мир и сигурност. Незаконното анексиране на Крим от Руската федерация и конфликтът в Източна Украйна се превърнаха в една от най-сериозните заплахи за мира и сигурността в Европа след Втората световна война. Сигурността в Черноморския регион бе сериозно застрашена.

Във връзка с регионалната сигурност заявява още:

Преди двадесет и пет години падна Берлинската стена и започна демократичният преход в Централна и Източна Европа. България избра да бъде модерна европейска демокрация. Върнахме страната си отново на пътя на свободата, независимостта, върховенството на закона и съблюдаването на правата на човека. Нашето общество е доказало непоколебимата си вяра в демократичните ценности и принципи. Наблюдаваме подобни политически промени из цяла Югоизточна Европа. Балканските страни се превърнаха в партньори, които споделят еднакви ценности и планове за бъдещето. Градим мостове на доверие, приятелство и взаимно уважение. Работим съвместно за по-засилено развитие, конкурентоспособност и просперитет на Балканите.

Плевнелиев отбелязва и 25-тата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН по правата на детето, която установява „универсален стандарт за ефективна защита на правата на децата“.

Целият текст на обръщението може да прочетете тук.

70-та сесия: Всички сме родени равни, родени в мир, за да живеем в мир и да се борим за мир

UN Photo/Cia Pak

Темата на 70-тата юбилейна сесия на Общия дебат на Общото събрание на ООН през 2015 година бе “Силна Организация на обединените нации. По-добър свят”.

По отношение на мира и сигурността в света българският президент заявява:

Провалени държави, замразени конфликти, войни и тероризъм създават несигурност около Европа. Гражданите усещат тази нестабилност. Те очакват от политиците да действат смело, да решават, а не да задълбочават кризите.

Плевнелиев потвърждава, че България застава зад приемането на Целите за устойчиво развитие и Парижкото споразумение за климата.

Също така той потвърждава, че страната твърдо застава зад половото равенство:

Участието на жените във всички аспекти на обществения и политически живот все още продължава да бъде основно предизвикателство в много части на света. Развитието никога няма да бъде истински устойчиво и постигането на траен мир не би било реално възможно, ако половината от населението на света остава изключено. Равнопоставеността на половете е абсолютно необходима за пълната реализация на правата на човека и функционирането на демокрацията.

В речта си българският държавен глава отбелязва и 70-годишнината от края на Втората световна война:

Помним всички невинни жертви, погубени в лагерите на смъртта на Холокоста. Винаги ще има хора, които ще се опитват да оправдаят избиването на невинни жертви за кауза, която считат за „достойна“. Никога не бива да забравяме, че всички сме родени равни, родени в мир, за да живеем в мир и да се борим за мир.

Плевнелиев заявява и че България има готовност да номинира кандидат за Генерален секретар на ООН.

Целият текст на обръщението може да прочетете тук.

71-ва сесия: Мирът не е и просто липса на война. Мирът е права на човека. Мирът е върховенство на закона.

Темата на 71-вата сесия юбилейна на Общия дебат на Общото събрание на ООН през 2015 година бе „Целите за устойчиво развитие: универсален тласък за трансформиране на нашия свят“.

В последното си обръщение пред Общото събрание на ООН Росен Плевнелиев заявява:

Мирът и свободата днес са подложени на изпитание. Свидетели сме на най-влошената среда за сигурност след края на Втората световна война. Националните граници и международните принципи са застрашени. В много региони властва война и терор. Държави и институции се разпадат. Днес светът изгуби равновесие.

По отношение на кризата с бежанци и мигранти, държавният глава казва:

Европа е символ на надеждата за милиони бежанци. Вдъхновени от общите си ценности сме решени да укрепим още повече усилията си за управление на миграцията в съответствие с международното право в хуманитарната област и правата на човека.

Той изтъква ролята на ЮНЕСКО, оглавявана от Ирина Бокова, в превенцията на радикализацията:

Ролята на ЮНЕСКО в тези усилия е от решаващо значение. Приветстваме всеотдайния труд и безценния принос на г-жа Ирина Бокова и лидерството й в насърчаването на образованието и междукултурния диалог в световен мащаб. Изключителната й дейност и силна ангажираност с принципите и целите на ООН са от основно значение за постигането на устойчив напредък и трайни резултати.

Българският президент подчертава и усилията по изпълнението на Целите за устойчиво развитие на национално ниво като обръща внимание на ролята на младите хора и образованието:

Моята страна подготвя Националната програма за развитие “България 2030” с активното участие на гражданското общество, младите хора, частния сектор и медиите. Фокусираме се върху образованието, високите технологии и иновациите за развитието на зелена и енергийно ефективна икономика. Обучаваме младите българи за значението на устойчивото развитие. В български училища в партньорство с УНИЦЕФ са въведени специални програми за запознаване на децата с Целите за устойчиво развитие.

Целият текст на обръщението може да прочетете тук.

В 72-рата сесия на Общото събрание на ООН първото си изявление ще отправи новият държавен глава Румен Радев.[:]