Приключи мандатът на посланик Тафров като постоянен представител на България в ООН

0
2958
taf2
Снимка: МВнР

Мандатът на постоянния представител на България в ООН, посланик Стефан Тафров приключи. Посланик Тафров оглавява българската мисия в ООН от 2012 г., като това е вторият му мандат.

По време на първия мандат на дипломата (2001-2006 г) България е член и ротационен председател на Съвета за сигурност, а през втория му мандат страната председателства Трети комитет на Общото събрание. Посланик Тафров бе и председател на Групата на посланиците франкофони в ООН.

Във връзка с приключването на мандата си, Н.Пр. Стефан Тафров публикува в социалните мрежи следния текст:

„След четири години и четири месеца приключи мандатът ми на постоянен представител на България в ООН – Ню Йорк. За втори път имах огромната чест да представям България в световната организация. Бях председател на Трети комитет на Общото събрание, на практика най-висшият орган, следящ за спазването на човешките права по света, заместник-председател на УНИЦЕФ и председател на Групата на посланиците от франкофонските страни, а съвсем неотдавна бях много щастлив от избора на доц. Велина Тодорова за член на Комисията за правата на детето, за първи път българин „проби“ в подобен орган на ООН. Имах страхотен екип от млади, компетентни, сърцати и енергични млади дипломати: Лъчезара Стоева, Ангел Ангелов, Ася Цветанова, Юлиана Ангелова, Николай Ванчев, Янко Йорданов. На тях и на новия постоянен представител Георги Панайотов от сърце желая успехи!“

Счита се, че новият постоянен представител на България в ООН ще бъде Георги Панайотов. Окончателно новоизбраният дипломат се назначава с указ на президента.

Източник: Facebook