[:bg]Притокът на венецуелци, имигриращи в Бразилия заради кризата, расте[:]

0
1416
Снимка: Paolo Costa Baldi/Wikimedia Commons. License: GFDL/CC-BY-SA 3.0

[:bg]Безпрецедентната икономическа криза във Венецуела продължава. Националната валута – бoливapът – се е обезценил до степен, ĸoятo го пpeвpъщa в бeзпoлeзнa paзмeннa мoнeтa. Венецуела, която към 2001 г. бе най-богатата страна в Южна Америка, разчиташе предимно на залежите си от петрол. Значителният спад в цената на черното злато е сред причините за свръхвисоките цени в страната, антиправителствените протести, а оттам и смъртта на мнозина.

Местното население е принудено да се спасява от сигурния глад, чувството на несигурност, насилието, липсата на храна и достъпа до основни социални услуги чрез напускане на страната, което предизвика мигрантска криза. Непрестанният приток на венецуелци в съседни държави като Колумбия и Бразилия представлява хуманитарна катастрофа, заяви шефът на Световната продоволствена програма Дейвид Бийзли. Междувременно Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) работи все по-усилено за задоволяване на непрекъснато растящата нужда от хуманитарна помощ за венецуелците, пристигащи в Северна Бразилия.

Какво сочи статистиката?

От 2014 г. насам броят на венецуелците, търсещи убежище, е нараснал с 2000%. Повече от 52 000 венецуелци са пристигнали в Бразилия от началото на 2017 г. От тях 25 000 са търсещи убежище, 10 000 притежават визи за временно пребиваване, а останалите работят за узаконяване на своя статут. Около 40 000 души са влезли през северния щат Рорайма и живеят в неговата столица Боа Виста.

Според последните данни на правителството повече от 800 венецуелци влизат в Бразилия всеки ден. Поради сложната политическа и социално-икономическа ситуация в родината им, венецуелците имат нужда от храна, подслон и здравеопазване.

С увеличаването на бройката обществените услуги като здравеопазване и осигуряване на санитарно-хигиенни условия стават все по-трудни за предоставяне. Властите обявиха бедствено положение и събраха приблизително 58 милиона щатски долара за спешна хуманитарна помощ.

Какво прави ВКБООН по въпроса?

ВКБООН работи в тясно сътрудничество с федералното правителство на Бразилия, за да регистрира венецуелците и да гарантира, че всички пристигащи имат подходяща документация. Веднъж документирани, търсещите убежище венецуелски граждани, както и тези със специални разрешения за пребиваване, имат право да работят, достъп до здравеопазване, образование и други основни услуги.

ВКБООН управлява новите убежища и извършва биометрична регистрация и издаване на лични карти за разпределение на храна и помощи. В същото време, федералните власти чрез бразилската армия предоставят на венецуелците три топли ястия на ден, както и задоволително ниво на сигурност. Общинските власти поставят ваксини на място.

ВКБООН работи с властите, за да се намерят венецуелци, които доброволно желаят да се преместят от Рорайма в други части на Бразилия. Преместването ще осигури дългосрочни решения за нуждаещите се и облекчаване на натиска върху местната общност в щата. Досега около 600 венецуелци са преместени в други градове, където местните власти и активисти на гражданското общество им помагат да се станат по-независими и да се интегрират. Проучване на ВКБООН, проведено от Федералния университет в Рорейма, показа, че 77% от венецуелците, които в момента живеят в този щат, се надяват да се преместят в други части на Бразилия.

ВКБООН поиска от донори първоначални 46 милиона щатски долара, за да изпълни своя регионален план за оказване на помощ на венецуелците в основните приемни страни, сред които е и Бразилия. Досега обаче този план е финансиран само на 4%.

През м. март Айкатерини Китиди, говорител на ВКБООН, заяви, че ВКБООН приветства прагматичните мерки, ориентирани към защитата на венецуелския народ. Тя даде за пример алтернативните законови споразумения за пребиваване, включително визи или разрешения за временно пребиваване. Целта е да се гарантират основните права на венецуелците, сред които свободата на движение, правото на образование, единството на семейството, свободата на движение, правото на подслон и правото на труд.

Материала изготви: Лилиана Софкова

Източници: UN (1) (2)[:]