[:bg]Провали ли се ООН в Южен Судан?[:]

2
2538

[:bg]

16000361545_ac57a45b91_z
UN Photo

На първи ноември беше публикуван независим доклад  по повод избухналото този юли насилие в град Джуба, Южен Судан. В него се изследват щателно фактите преди и по време на въоржения конфликт, а също и ролята на UNIMISS — мисия на ООН в Южен Судан, тъй като всичко се случва в непосредствена близост до разположения там щаб на ООН, даващ подслон на 27 000 вътрешноразселени жители. Докладът, изготвен от пенсионирания генерал-майор Патрик Камаерт, заключава че мироопазващата мисия на ООН се е провалила в опитите си да защити стотици цивилни граждани. Като причини са посочени нежеланието за поемане на риск и “хаотичното ръководство” на мисията.

Според същия доклад UNIMISS, не е отговорила адекватно на продължилите цели три дни “интензивни бойни действия” в Джуба, които сложиха край на крехкото примирие между президента на Южен Судан, Салва Кийр и неговия бивш вицепрезидент Рик Машар. По-нататък в документа се казва също, че личният конфликт между Кийр и Машар е “донесъл необуздано насилие в столицата на най-младата нация в света” и че участващите бойци са оставили след себе си единствено “разруха и страдание”.

Общо 73 души загинаха по време на нападението през юли, като 20 от тях са били поставени под закрилата на ООН. Двама служители на ООН също бяха убити, а няколко бяха ранени. Конфликтът е избухнал на километър от бежанския лагер на UNIMISS и бързо е достигнал до него, превръщайки стотиците цивилни там в обект на “груби нарушения на човешките права, включително убийство, заплашване, сексуално насилие и други актове, граничещи с изтезание” от страна на въоръжените правителствени войници.

В хода на разследването става ясно още, че служителите на UNIMISS “не са работили под единно командване”, тоест както посочва и докладът, четирите военни контингента от Китай, Етиопия, Непал и Индия са получавали противоречиви заповеди, което в крайна сметка е довело до “неоползотворяване на капацитета от 1 800 пехотни войници”, намиращи се на територията на щаба.

Въпреки направената равносметка, генерал-майор Камаерт твърди в доклада си, че повече от два месеца след кризата, “UNIMISS все още не изпълнява редовно патрулиране пеша, няма дневни патрули или нощни патрули извън периметъра. Когато се провеждат подобни патрули, те се изразяват в това войниците да надникват през малките прозорци на бронетранспортьорите си — подход, неподходящ за откриване на извършители на сексуално насилие и ангажиране с общности, за да се създаде усещане за сигурност”.

Генералният секретар на ООН — Бан Ки-Мун заяви, че е разтревожен от заключенията, направени в доклада и потресен от убийствата в столицата Джуба, но добави, че UNIMISS е допринесла за спасяването на стотици хиляди животи по време на своето тригодишно съществуване.

Материалът изготви: Александра Александрова

Източници

 [:]

2 COMMENTS

  1. […] В тази връзка е необходимо да се припомни, че в началото на месец ноември, специалният пратеник на ООН в Южен Судан — Адама Диенг, изрази своите опасения, че съществува реален риск от “ескалация на насилието на база етнически признак” с потенциал за прерастване в геноцид. В течение на една седмица той разговаря с всички страни в конфликта, достигайки до извода, че се наблюдава “изключителна поляризация между някои племенни групи” от юли месец насам, когато се случи нападението в столицата Джуба. […]

Comments are closed.