Публичен дебат с кандидатите за непостоянни членки на Съвета за сигурност през май

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Световната федерация на Асоциациите на ООН (WFUNA) организира първия в историята публичен дебат с държавите кандидати за непостоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. Изборите за непостоянни членки ще се проведат през месец юни.

Съветът за сигурност на ООН се състои от общо 15 държави членки – 5 постоянни (Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ) и 10 непостоянни членки с двугодишен мандат. Всяка година Общото събрание на ООН избира 5 непостоянни членки. На 18-тото Общо събрание на ООН през 1963 г. е взето решение непостоянни държави членки на Съвета за сигурност да бъдат избирани на регионален принцип както следва:

  • пет държави представители на азиатския и на африканския регион
  • една държава от източноевропейския регион
  • две държави от латиноамериканския регион
  • две държави от западноевропейския регион и други

На 1 януари 2017 г. новоизбраните 5 държави ще заемат местата на Ангола, Малайзия, Нова Зеландия, Испания и Венецуела, чийто мандат приключва в края на тази година.

Към момента, повече от 60 държави членки на Организацията на Обединените нации никога не са били представени в Съвета за сигурност.

Дебатът между кандидатите за място в Съвета за сигурност ще се състои в Централната сграда на ООН в Ню Йорк през месец май. Очаквайте повече информация за дебата на сайта на UNA News Bulgaria.

Световната федерация на Асоциациите към ООН (WFUNA) е глобална неправителствена организация, която представлява и координира работата на над 100 Асоциации на ООН по света. Дружество за ООН в България е организация, членуваща в Световната федерация. 

WFUNA-Logo