Първа работна група на високо равнище за икономическите права на жените

0
1043
UN Photo/Rick Bajornas
UN Photo/Rick Bajornas
UN Photo/Rick Bajornas

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун обяви началото на първата по рода си работна група на високо равнище за икономическите права на жените с цел осигуряване на лидерство и мобилизиране на конкретни действия за премахване на икономическото неравенство между половете, което продължава да съществува в целия свят. „Овластяването на жените по света е глобален императив“, заяви Бан Ки-Мун в прессъобщение, издадено по време на неговите посещения на събития от Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „Въпреки важния напредък в насърчаването на равенството между половете, остава спешната необходимост от решаване на структурните пречки пред осигуряването на равни икономически възможности за жените и пълноценното им включване в икономическата дейност“, добави той. „Ако светът е решен да постигне Целите за устойчиво развитие, е необходим квантов скок в икономическото овластяване на жените.“

Според ООН Жени, агенцията на ООН за равенството между половете и овластяването на жените, групата ще даде препоръки за прилагането на Програма 2030 за устойчиво развитие в сферата на подобряване на икономическото положение на жените и насърчаване на лидерството на жените като двигател на устойчив и приобщаващ икономически растеж, благоприятен за околната среда. Групата е подкрепена от Обединеното кралство, Групата на Световната банка и ООН Жени, заедно с президента на Коста Рика Луис Солис и главния изпълнителен директор на ИКЕА Швейцария Симона Скарпаледжа като съпредседатели на групата. Към тях ще се присъединят и видни активисти за равенството между половете, експерти в областта на икономиката, учени, синдикални лидери, представители на бизнеса и правителствата от всички региони.

„Инвестирането във възможности за момичетата и жените не се отнася само до основните права на човека, смисълът е в пълното отключване на потенциала на половината от населението на света“, каза министърът на международното развитие на Обединеното кралство Джъстийн Грийнинг като съосновател на групата. „Силните икономики се нуждаят от приноса на всеки – включително жените – и тази работна група ще оглави кампанията да се постави икономическото овластяване на жените на глобалния дневен ред както никога досега”. Председателят на Групата на Световната банка Джим Йонг Ким, също един от основателите на групата, заяви: „Никое общество, общност или икономика не може да разгърне пълния си потенциал – или да отговори на увеличаващите се предизвикателства на 21-ви век – докато всички негови членове не са достигнали своя собствен потенциал”.

Групата на високо равнище ще проведе учредителното си заседание по време на 60-ата сесия на Комисията по статута на жените в седалището на ООН в Ню Йорк през март 2017 г.

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Моника Антонова