Първи потвърдени случаи на коронавирус в Либия

0
843
Снимка: Flickr/New Jersey National Guard (CC BY 2.0)

На 24 март Либия официално потвърди първи случай на коронавирус в страната. Това е 73-годишен мъж, който се е върнал от Обединените арабски емирства преди три седмици.

Ехмед Бен Омар, здравният министър на международно признатото Правителство на националното съгласие, потвърди новината в кратко изявление късно във вторник. Той заяви: „Взети са необходимите мерки за лекуването на пациента“. В последствие бяха регистрирани още двама заразени.

Състоянието на здравната система в Либия не позволява точно отчитане на броя на заразените и вероятността това да са единствените случаи в страната е малка. Смята се, че многогодишният вътрешнополитически конфликт в Либия се е отразил пагубно на местното здравеопазване, намалявайки способността му да се справи с опасността от COVID-19 с възможно най-малко загуби.

Миналата седмица в страната беше наложен вечерен час, детските градини, училищата, ресторантите и кафенетата бяха затворени. Забранено е преминаването през западните граници на страната, отменени са и полетите до Либия. Тези мерки, изпреварили обявяването на първия случай, целят да предотвратят разпространяването на опасната зараза. Навременното вземане на решението за поставяне на либийския народ под пълна социална изолация може да спаси много човешки животи, въпреки лошото състояние на здравната система. 

Либийците в момента се намират в изключително тежко положение, едновременно заради заплахата от коронавируса и продължаващото напрежение между Правителството на националното съгласие на Файес ал Сарадж със седалище в столицата Триполи и Либийската национална армия на Халифа Хафтар в източната част на страната.

Поради тази причина миналата седмица Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) и представители на девет държави поискаха временно „хуманитарно примирие“, докато опасността от заразата, обхванала целия свят, отшуми. Според UNSMIL апелът е бил приет положително от двата враждуващи лагера. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш приветства новината и в изявление от негово име беше посочено:

Предвид вече тежката хуманитарна ситуация в Либия и възможното въздействие на пандемията COVID-19, Генералният секретар призовава страните да обединят усилията си за справяне със заплахата и да осигурят безпрепятствен достъп на хуманитарна помощ в цялата страна.“

Въпреки изразената воля за временно примирие, към момента сраженията в Либия продължават.

Сключването на хуманитарното примирие във връзка с мерките, които е необходимо да се вземат за предпазване на населението от COVID-19, може да доведе до намаляване на политическото напрежение в страната и да се превърне в дълго чакана предпоставка за обединението на политическите сили. Експертите предупреждават, че ако междуособиците продължат, взетите мерки може да се окажат недостатъчни.


Материала изготви: Ива Е. Иванова

Източници: Аl Jazeera (1) (2), Libyan Express, The Guardian