[:bg]Риск от ескалация на насилие в Близкия изток след решението за Йерусалим [:]

0
830

[:bg]Решението на САЩ да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим предизвика покачване на напрежението в Близкия изток. В петък Съветът за сигурност заседава извънредно в препълнена зала след искане на 8 членки на Съвета. В рамките на заседанието Съветът изслуша Специалния координатор за мирния процес в Близкия изток и пратеник на Генералния секретар Николай Младенов.

„Притеснен съм от потенциалния риск от ескалация на насилие“, сподели пред Съвета Специалният координатор. В изказването му пред Съвета за сигурност, той заяви, че както за израелци, така и за палестинци Йерусалим „е и винаги ще бъде основна част, върху която е изградена тяхната национална идентичност“. За много християни, евреи и мюсюлмани градът е символ на тяхната вяра.

Съществува обаче значителен риск, че решението на САЩ ще породи верижна реакция от едностранни действия, което ще подкопае досегашните постижения на общите ни цели, предупреждава Николай Младенов. Той апелира политическите и религиозните лидери да се въздържат от действия на провокация и реторика, която може да доведе до ескалация на напрежението и призова към диалог.

Размириците в региона вече са налице. От момента на обявяване на решението за преместване на американското посолство се проведоха серия от сблъсъци между палестински протестиращи и израелските сили за сигурност по Западния бряг, включително в Източен Йерусалим и Газа. Според Службата за координация на хуманитарните въпроси (ОСНА) има близо 140 ранени палестинци. Протести се наблюдават на територията на Израел, както и в съседни държави – от Ливан и Йордания до Малайзия и Бангладеш. На 7 декември шест ракети са били изстреляни към Израел.

UN Photo: /Manuel Elias

Сега е по-важно от всякога да запазим мирната перспектива. Обикновените израелци и палестинци – техните семейства и деца, ще платят човешката цена от бъдещото насилие“, заяви Специалният координатор. Действията на лидерите от двете страни през следващите няколко дни ще бъдат от критична важност, според Младенов. Във включването си чрез директна видео връзка в рамките на заседанието на Съвета за сигурност, той увери, че Генералният секретар и ООН са изцяло посветени на оказването на подкрепа на израелските и палестинските лидери във връщането им по пътя на мирните преговори, за да постигнат устойчив мир в името на двата народа.

Постоянните представители на държави като Великобритания и Египет изразиха загриженост от ситуацията и апелираха към търсене на решение чрез международното право. Според позицията на Обединеното Кралство, страната не е съгласна с решението на САЩ, а статутът на Йерусалим не може да бъде решен преди постигането на крайно решение за статута на палестинските територии.

Заседанието на Съвета за сигурност относно Йерусалим бе свикано извънредно по искане на Швеция и още 7 членки на Съвета. 

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли защити решението на американската администрация. Тя заяви, че то не се отнася до граници и това е сфера, която остава в полето на действие на самите израелци и палестинци. Хейли заяви, че „посолствата на САЩ по целия свят се намират в столиците на съответните държави и ситуацията в Израел не бива да бъде изключение“. Американският дипломат добави и че „САЩ не приемат да бъдат порицавани от държави, чието отношение към двете страни е нечестно“. Според нея, Съединените щати се радват на уважение и от двете страни и че Израел не бива насилствено да бъде „вкаран в споразумение“ нито от САЩ, нито от която и да е друга държава.

Представителят на Руската Федерация заяви, че счита, че в търсенето на решение трябва да бъдат активно привлечени регионални актьори като Египет и Йордания.

Източници: UN News Center, UN[:]