През април т.г. президентът на Съединените щати, Доналд Тръмп, взе решение временно да замрази финансирането на Световната здравна организация (СЗО). Малко след това, с писмо от 18 май, Тръмп даде 30 дни на Организацията да извърши „съществени промени“, но без да акцентира точно какви.

Едва 11 дни по-късно президентът обяви, че САЩ ще напусне Организацията, поради нейната неспособност да се реформира и да предотврати пандемията от COVID-19. Той добави, че средствата, внасяни от САЩ, ще бъдат пренасочени към други „наложителни нужди на глобалното здраве.“

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1266455834457968640

Според Тръмп, Китай има тотален контрол върху СЗО, въпреки че плаща по 40 млн. долара годишно в сравнение със САЩ, които са подпомагали бюджета с близо 450 млн. долара на година. По думите му, Китай не е спазил задълженията си да уведоми СЗО за наличието на COVID-19 и е оказвал натиск върху Организацията да „подведе света“, след като вирусът бе открит.

Все още не е ясно колко бързо САЩ може да се оттегли от СЗО и дали Тръмп има нужда от одобрението от Конгреса, за да направи това. В Съвместната резолюция на Конгреса от 1948 г. относно членството на САЩ в СЗО се казва, че страната „си запазва правото да се оттегли от организацията с едногодишно предизвестие.“

Американският президент все още не е изпратил официално известие за оттегляне до генералния директор на СЗО. Към момента, САЩ остават задължени да изпълняват изцяло финансовите си задължения към СЗО за текущата фискална година. Освен това, страната ще се нуждае от една година, считано от датата, на която Тръмп изпрати известие, за да напусне Oрганизацията официално. С други думи, прекратяването на отношенията може да стане реалност в средата на 2021 г. С оглед на предстоящите президентски избори в САЩ през ноември 2020 г. е възможно тогава Доналд Тръмп вече да не е държавен глава, а неговият приемник би могъл да отмени решението за оттегляне. Преди да напусне официално, САЩ трябва и да изплати 60 млн. долара, които към момента дължи на СЗО.

От своя страна, Тедрос Гебрейесус, генералният директор на СЗО, заяви, че „светът дълго време е печелил от силната, съвместна работа с правителството и народа на САЩ“ и че СЗО желае сътрудничеството да продължи.

Какви ще са последиците, ако заръката на Тръмп се изпълни?

Няма съмнение, че САЩ са най-големият донор на ООН и нейните специализирани агенции, като приносът им през 2018 г. се равнява на около 10 млрд. долара. Поради тази причина, използването на финансовите средства като оръжие представлява сериозна заплаха за съществуването на международните организации и международното сътрудничество като цяло. Загубата на американския принос би нанесла сериозен удар върху целите за борба с болести, смятани за приоритетни за Америка, като СПИН, туберкулоза и малария.

Други страни вече са обещали допълнителни вноски в бюджета на СЗО. Китай обяви допълнителни 30 млн. долара финансиране, Финландия обеща допълнителни 5 млн. евро (5,5 млн. долара), а Ирландия обяви, че ще удвои вноските си, за да достигне 9,5 млн. евро (10,5 млн. долара).

Следващият ход на Тръмп ще е важен, както за СЗО, така и за САЩ. Ако САЩ не плащат никакъв членски внос или изцяло прекратят отношенията си със СЗО, те ще загубят правото си на глас и влиянието си върху дейността на организацията. В момента само три държави – Южен Судан, Венецуела и Централноафриканската република, са в подобно положение.

Научните партньорства по света също биха били застрашени. САЩ могат да загубят своето влияние върху глобалните здравни инициативи, включително тези за разпространение на лекарства и ваксини за COVID-19, когато станат достъпни. Това ще попречи на САЩ да определят дневния ред по подобни проблеми и ще доведе до появата на вакуум, който ще бъде запълнен от други страни, като например Китай.

Нови инициативи

Според Devex, онлайн платформа, фокусирана върху глобалното развитие, Държавният департамент на САЩ е разпространил предложение за инициатива, наречена President’s Response to Outbreaks (PRO). Нейната цел ще бъде да ръководи националния и международния отговор на пандемията и ще се равнява на 2,5 млрд. долара.

Освен това, на 14 април Мисията на САЩ при Международните организации във Виена издаде прессъобщение, в което се заявява, че Държавният департамент е внесъл 11 млн. долара за проект за борба с COVID-19 към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Базираната във Виена МААЕ започна най-големия проект за техническо сътрудничество в своята история, за да се бори с COVID-19. Въпреки че МААЕ не е обичайната агенция на ООН за борба с глобалната здравна криза, тя исторически играе роля в откриването на огнища на вирусни заболявания. Нейната лаборатория е разработила комплекти за тестване на ебола, Зика и африканска чума по свинете.

Въпреки че и двете организации– СЗО и МААЕ, работят в една област, става ясно, че администрацията на Тръмп предпочита да подпомага техническа агенция, отколкото специализирана такава, каквато е СЗО. Като специализирана агенция, СЗО е самостоятелна международна организация, която координира дейността си с ООН чрез споразумение за сътрудничество. МААЕ, от своя страна, е независима междуправителствена организация. Учредяването ѝ през 1957 г. става въз основа на многостранен договор, сключен извън Обединените нации. Тя не е специализирана агенция на ООН, но има уникален статут в системата на ООН и се отчита годишно пред Общото събрание, а в определени случаи и пред Съвета за сигурност.  

Решението на Доналд Тръмп за оттегляне на САЩ от СЗО може да се разглежда като поредната стъпка от неговата програма за „Америка на първо място“ и като поредно отхвърляне на мултилатерализма. От началото на президентския мандат на Тръмп, САЩ са напуснали Съвета на ООН по правата на човека, ЮНЕСКО, Парижкото споразумение за климата и Ядреното споразумение с Иран. С решение на Тръмп бе намалено финансирането на Фонда на ООН за населението и Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.


Материала изготви: Велислава-Михаела Крачунова