САЩ: Климатично-ориентирани градове

1
1347

E_SDG_Icons-11

Климатично-ориентираните или така наречените умни градове на бъдещето са изградени и продължават да се изграждат като едни екологично чисти и в същото време модерни населени места. Тяхна цел и да бъдат максимално в полза на хората и да щадят природата. Не можем да ги наречем лукс на развитите страни, защото те несъмнено вече са необходимост и за развиващите се държави по пътят им към устойчиво развитие. В нашия сайт вече ви показахме няколко свежи, зелени примера у нас и по света. В тази статия пътешествието ни приближава с нова дестинация – САЩ. И по-конкретно – щата Тексас.

Немалък брой хора са изградили представа за градския живот в САЩ чрез образите на големите пушещи комини на заводите, гетата и тъмните улички. В американските градове обаче се намират и своеобразни оазиси – рай за модерната архитектура, зелената енергия и за човека на бъдещето, който поставя своето здраве и това на децата си над всичко. По ирония на съдбата или може би умишлено тези райски кътчета се намират в щата Тексас, по-популярен с пустините си.

Без да Ви бавя повече, директно кацам на първата спирка – Далас. Това е град, в който социалната и технологична инфраструктура направлява икономиката, ефективното използване на ресурси и в крайна сметка подобрява качеството на живот на гражданите. Градът впечатлява с ефикасността и устойчивостта на прекъсване на разпределителната система на водата. Това не е всичко, благодарение на платформата за Интегрирано управление на мобилността се повишава ефикасността на мултимодалния транспорт в основния коридор.

Друга обещаваща инициатива е консорциумът на екипи от университетите в града, които да се фокусират върху споделянето на решения на сродни проблеми в областта на градската инфраструктура. Приоритетните области като паркове, отворени пространства и зелена инфраструктура имат потенциал за усвояване на дъждовни води и подобряване качеството на водата на поточетата и езерата. Решаването на проблемите с несъразмерното въздействие на топлината върху уязвимите групи от населението също е от съществено значение. В бъдеще ще бъдат изградени зелени буфери по течението на река Тринити, за да се повиши защитата от наводнения. Разбира се, климатично-ориентираният град такъв, какъвто го виждаме сега, има още много работа пред себе си и все пак и достатъчно напреднал в устойчивото развитие, че да служи за пример на хората от цял свят.

Точно както и Хюстън – нашата втора и последна спирка от САЩ в търсене на климатично-ориентираните градове. Градът има влажен суб-тропичен климат като поне в 100 дни от годината термометрите измерват над 90 градуса по Фаренхайт. Всепроникващата влажност се засилва. Построен е върху умерени тревни площи и блатна екосистема. Това само по себе си прави населеното място нестабилно и застрашено от какви ли не бедствия.

Големият брой асфалтирани настилки в града задържа топлина и повишава температурите в града и околните райони. Това са проблеми не само на хората в града, но и на дивата природа и животните. Засаждането на дървета и изграждането на зелени покриви в целия град осигуряват сянка, по-ниски температури и сигурни местообитания на дивата флора и фауна. Сериозно предизвикателство е изменението на климата, което води до все по-чести и интензивни бури, заплашвайки все по-сериозно остарялата инфраструктура, бореща се с управлението на дъждовните води. От Хюстън са намерили решение и на този проблем чрез опазване и възстановяване на влажните и крайречните зони, които са естествени бариери за наводненията. Тези територии предразполагат дивата природа и екосистемите като в същото време спомагат за кръговрата на веществата и водната филтрация.

Морските нива също се покачват, заради топенето на полярните ледове. Ето защо бреговите ивици на Хюстън са под постоянен риск от високи приливи, наводнения и силни бури. За щастие, строителството в опасните зони вече е забранено. Така бреговете ще се запазят естествени, а това от своя страна ще защити дивите животни, осигурявайки им достъпно местообитание и ще остави ценното имущество и инфраструктурата вън от опасност.

Това е и най-ценното послание на климатично-ориентираните градове – да оставят хората, инфраструктурата и природата вън от опасност. Факт е, че двата града в щата Тексас са крайно недостатъчни за такъв гигантски замърсител като САЩ, но е хубаво, че все пак вече ги има. Да се надяваме, че те са заявка за една национална мрежа на Америка за защита на природата и устойчиво развитие.

Примерите за климатично-ориентирани градове, които Ви показахме в този материал, са поредното доказателство, че съоръженията, които се изграждат за опазване на природата, новите технологии и мерките, които се взимат не са непременно на създадени за тази цел места. Напротив, в климатично-ориентирани градове най-често се превръщат именно най-застрашените и тепърва развиващите се градски райони.

България може и да не разполага с икономическите ресурси, каквито притежават Съединените щати, но това не означава, че страната не би могла да развие устойчива градска среда. Затова обаче освен всичко друго, се изисква участие на гражданското общество, свежи идеи и много работа, работа, работа.

Материалът изготви: Нанси Борисова

Източници

Прочетете още:

България: Климатично-ориентирани градове

Китай: Климатично-ориентирани градове

Франция: Климатично-ориентирани градове

1 COMMENT

Comments are closed.