Световен ден на информираност за аутизма

liub_feature_5

„На този ден за информираност за аутизма, призовавам за увеличаване на правата на хората с аутизъм и тяхното пълноправно приобщаване и участие като ценни членове на разнообразното ни общество, които мога да допринесат за достойното бъдеще на всички.“

Бан Ки-Мун, генерален секретар на ООН

Организацията на Обединените нации призовава за интегриран подход, мониторинг и оценка на политиките и програмите в икономическата и социалната сфера, така че неравенството и дискриминацията да бъдат избегнати.

Световният ден на информираност за аутизма се провежда на 2 април за осма поредна година, като цели да привлече общественото внимание към трудностите и проблемите, пред които са изправени хората с аутизъм и да популяризира приемането на мерки за тяхното активно приобщаване в обществото. Денят ще бъде отбелязан като хиляди забележителности в повече от 147 страни по света бъдат осветени в синьо като част от кампанията на организацията Autism Speaks. България също ще се включи с различни инициативи в подкрепа на каузата, а тази вечер сградата на Националния дворец на културата ще бъде осветен в синьо.