Северна Корея в преследване на ядрената си политика

0
1377
Снимка: John Pavelka/ Wikimedia Commons
Снимка: John Pavelka/ Wikimedia Commons
Снимка: John Pavelka/ Wikimedia Commons

Северна Корея извърши пореден тест на балистична ракета в Японско море от крайбрежната севернокорейска провинция Южен Хамген само ден след като направи опит да заглуши GPS навигацията в Южна Корея, съобщава Al Jazeera. Изстрелването на ракетата се състоя броени часове след като САЩ, Южна Корея и Япония достигнаха до консенсус за съвместна борба срещу ядрената политика на Пхенян. Това стана по време на проведената във Вашингтон среща на върха, посветена на ядрената сигурност.

Со Сен Пен – посланик на Северна Корея в ООН в Женева, заяви, че докато САЩ продължава с опитите си „да свали върховното лидерство на КНДР“, то последната е длъжна да противодейства и да създава ядрено възпиране.

Припомняме, че ООН наложи тежки санкции на Северна Корея в отговор на проведения тест на водородна бомба и изстреляната през февруари 2016 г. балистична ракета.

На 2-ри март Съветът за сигурност на ООН единодушно прие Резолюция 2270/2016, с която се налагат по-строги санкции от досегашните и се разширява кръгът на мерките, налагани срещу Северна Корея вследствие нарушаването на международния мир и сигурност. Резолюцията е подкрепена включително и от Китай – съюзник и най-голям политически и икономически партньор на КНДР.

Източник: Al Jazeera

Изготвил: Мирела Христова