[:bg]СЗО с нов наръчник за ранно диагностициране на онкологични заболявания[:]

[:bg]

На 4 февруари, Международният ден за информираност и превенция на онкологични заболявания, Световната здравна организация (СЗО) публикува наръчник за ранно диагностициране на рак.

Поставянето на диагноза в напреднал стадий и неподходящото лечение обрича много хора на фатален край, според експертите от организацията. Няколко стъпки, описани в наръчника, могат да спомогнат за навременното диагностициране и спасяването на множество животи.

Според данни на СЗО, всяка година близо 8.8 милиона души по света умират от ракови заболявания, като най-много случаи се наблюдават в страните с нисък и среден доход. Ракът е отговорен за два пъти повече смъртни случаи от ХИВ/СПИН, малария и туберкулоза, взето заедно. Според организацията, до 2030 г. повече от две трети от смъртните случаи, причинени от рак, ще бъдат в развитите страни.

Ранното диагностициране на рак, спестява и много средства. В държавите с високи доходи се наблюдава, че при пациенти, които са диагностицирани още в начален стадий, разходите за лечението намаляват от два до четири пъти.

Според СЗО медицинската апаратура и допълнителна квалификация на медицинския персонал са от критична важност за намаляване броя на смъртните случаи, причинени от рак.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия, Юкия Амано, заяви по време на конгрес във Виена, че днес ООН и нейните агенции се борят за да осигурят достъп на повече хора по света до лъчетерапия и ядрена медицина.

Намаляването на случаите на ранна смъртност, причинени от ракови или хронични заболявания с една трета е една от подцелите на на Целите за устойчиво развитие.

Наръчникът на Световната здравна организация може да изтеглите тук.

Източник: UN News Centre

 [:]