Девет години по-късно гражданската война продължава

Тежките зимни метеорологични условия, задръстванията по пътищата и нестихващите военни конфликти ограничават доставките на хуманитарна помощ за отчаяните цивилни в Идлиб, където правителствената операция за отстраняване на екстремистите изкорени близо милион души от местното население.

През 2011г. Идлиб е в центъра на протестите и борбите в ранната фаза на гражданската война в Сирия. Докато мирните протести постепенно се превръщат във военен конфликт, градът попада под контрола на бунтовнически настроената Свободна сирийска армия (ССА). По информация от медията на чешката неправителствена организация „Хора в нужда” преди началото на войната населението в областта наброява близо 1.5 млн. души (2010 г.). Според изчисления на агенции към ООН през 2018 г. в района на Идлиб живеят около 3 млн. души, близо половината от които многократно са принуждавани да напускат домовете си. По-голямата част от населението е съставено от деца и вдовици, които се грижат за многодетни домакинства. Тъй като градът се превръща в център на ССА, в него прииждат и много военизирани групировки. По време на войната  в Идлиб са транспортирани десетки хиляди хора от градовете Халеб, Източна Гута и Дераа (районите, които са предадени на правителствените сили при сделки или военни поражения на ССА).

Да се криеш в дърветата по пътя към безопасността

При всяка  бомбардировка децата плачат от страх. Всеки път, щом децата излязат навън се връщат кални. При валежи, водата влиза в палатката, което често ги разболява ”, това разказва 30-годишна жена-фермер, която няколко пъти крие себе си и седемте си деца между дърветата по пътя за бежанския лагер в Атма.

Световната продоволствена програма (WFP) е специализирана агенция на ООН за борба с глада, която действа в райони, засегнати от военни конфликти, икономически кризи, природни бедствия, и крайна бедност. Програмата е създадена по инициатива на американския президент Айзенхауер и е оказвала помощ при бедствия и кризи на редица държави като Етиопия, Судан, Тайланд, Косово. В момента това е и най-голямата хуманитарна организация, действаща в Северна Сирия, която има за цел да предостави хранителни помощи на всички, принудително изселени от домовете си хора. Близо половин милион деца от Сирия, сред които и тези, засегнати от  военните конфликти в Идлиб,  са изложени на риск.

Когато помощта е безрезервна

Независимо дали са на север, или на юг от района на Идлиб, ние правим всичко възможно, за да достигнем до всички нуждаещи се хора”, заяви изпълнителният директор на програмата Дейвид Бийзли.

Повече от 2150 камиона превозващи помощи са преминали от Турция в северозападна Сирия през януари и февруари тази година. Помощта успява да стигне до над 1 млн. нуждаещи се. Това е двойно повече от броя на преминаващите камиони за същия период от време през миналата година. Чрез развитието на обхвата на Световната продоволствена програма много нуждаещи се получават хранителни и „морални” помощи.

В началото на март бе проведена и специална еднодневна междуведомствена мисия на ООН „Мисията бе успешна стъпка към осъществяването на трайно присъствие на ООН в Идлиб”,  посочи Кевин Кенеди, регионален хуманитарен координатор на ООН за кризата в Сирия.

В нея се включват представители на Международната организация за миграция (IOM), Фонд на ООН за населението (UNFPA), Върховен комисариат на ООН за бежанците (UNHCR), Детски фонд на Обединените нации (UNICEF), Световната продоволствена организация (WFP), Служба на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) и Световната здравна организация (WHO).

Кризата в Идлиб породи най-голямата вълна от изселване от началото на конфликтите в Сирия от преди 9 години

“Бяхме свидетели от първа ръка на тежките хуманитарни последици от продължаващото насилие в Идлиб. Хората са уплашени и спешно се нуждаят от по-добър достъп до подслон, храна, санитарни условия, основни здравни услуги и защита”, разказва Кевин Кенеди.

По време на срещата на върха на Европейския съюз и Лигата на арабските държави в края на февруари в Египет, специалният пратеник на ООН за Сирия, Гейр Педерсен, привлече вниманието върху хуманитарната криза в Сирия: „Нашата обща цел трябва да бъде стабилизирането на Сирия – да създадем условия за безопасно и доброволно завръщане на бежанците към родните им места, да осигурим по-добро бъдеще за всички сирийци”.

Насилието те преследва навсякъде

Разследващи на ООН обобщават, че цивилните, бягащи от  войната в Сирия, продължават да се сблъскват с ужасяващото насилие на нестихващи военни престъпления и по пътя към новия си живот. Много от  жените и децата са принудени да търсят временен дом в бежанските лагери в страната.

„Пристигащите в лагерите са се мъчили да намерят убежище на фона на ниските зимни температури, които са отнели живота на 10 деца”, разказва комисар Хани Мегали от Независимата международна анкетна комисия относно Сирийската арабска република и допълва, че хората, които са заседнали на границата между Сирия и Турция, страдат поради липсата на хуманитарна помощ, а международната общност не предприема необходимите действия по въпроса.

Всекидневно в Сирия се нарушават основни права на човека. Сред тях са задържане на лица против волята им, физическо и психическо малтретиране, изтезания, липса на справедлив съдебен процес, на свободен достъп до образование  и здравеопазване, правото на неприкосновеност, на лична свобода и сигурност.

На 15 март тази година се навършиха 9 години от  началото на гражданската война в Сирия, 9 години поругана свобода, 9 години на мащабна хуманитарна криза, глад, миграции и страдания. Към момента няма единна актуална статистика на жертвите на гражданската война в Сирия. Според Сирийската обсерватория за човешки права към януари тази година наброяват повече от 380 000 души. Над 115 000 от тях са цивилни граждани. При сражения са загинали над 22 000 деца и повече от 13 000 жени. Конфликтът принуди над 13 милиона сирийци да напуснат домовете си и да тръгнат по пътя на спасението към  нови  убежища на чужда земя, далеч от дом и родина.


Материала изготви: Мартина Казакова

Източници: Официални сайтове на ООН и Световната продоволствена програма