Сирия: Посредническите преговори за мир ще се възобновят на 9 март

0
1237
02-02-2016DeMistura
UN Photo/Jean-Marc Ferré

На 1 март специалният пратеник на ООН за Сирия, Стафан де Мистура, обяви, че сирийските мирни преговори, на които той е посредник в Женева, ще бъдат подновени за 9 март.  Преговорите официално започнаха миналият месец, но бяха прекъснати на 3 февруари след разлики между приоритета на хуманитарните въпроси на делегациите на правителството и опозицията.

Обявяването на възобновяването на вътрешните сирийски преговори идва само няколко дни след като Съветът за сигурност на ООН единодушно прие Резолюция 2268 (2016), одобрявайки съвместно изявлението по условията на националното прекратяване на враждебните действия, обявено миналата седмица от държавния секретар на САЩ, Джон Кери и руският външен министър, Сергей Лавров, като съпредседатели на Специалния отряд за прекратяването на огъня на международната група за подкрепа на Сирия. Тя е в сила от 27 февруари 2016 г.

Съветът за сигурност поиска също така всички, които участват в прекратяването на военните действия да изпълнят своите ангажименти, и призова всички държави-членки, по-специално членовете на международната група за подкрепа на Сирия – Арабската лига, Европейския съюз, ООН, както и 17 други страни, включително САЩ и Русия – да използват влиянието си върху страните, за да гарантират изпълнението на тези ангажименти и усилия за “създаването на трайно прекратяване на огъня”.

Съветът пожела “пълно и незабавно” изпълнение на Резолюция 2254 (2015) за улесняването на сирийския политически преход, който да сложи край на конфликта, като подчерта за пореден път, че хората на нацията “ще решават бъдещето на Сирия”. Текстът, единодушно приет през декември 2015г., даде на ООН по-голяма роля в ръководството на противоположните страни към преговори за политически преход, утвърждаване на графика за прекратяване на огъня, нова конституция и избори.

Според комюнике от офиса на де Мисура, той очаква с нетърпение ангажирането на сирийските участници в сериозни дискусии с оглед на прилагането на Резолюция 2254 (2015).

На 1 март, като част от официалното си посещение в Женева, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, откри наскоро реновирания руски салон в Двореца на нациите, като по време на събитието присъстваше и руският външен министър Лавров. След събитието, по време на заседание, двамата потвърдиха необходимостта от спешното задвижване на едновременното прилагане на споразумението за прекратяване на военните действия, осигуряването на жизненоважна хуманитарна помощ на цивилното население и връщане към политически преговори.

Източници: UN News Centre, UN 

Изготвил: Магдалена Райкова