Службата на ООН по правата на човека призовава Бахрейн да преразгледа разпускането на Ал Уефак

02-18-Ravina
Снимка: UN Multimedia

Вчера (19.07.), Службата на ООН по правата на човека изрази дълбоко съжаление във връзка с решението на съда в Бахрейн да разпусне Ал Уефак, най-голямата в страната опозиционна група и призова властите в страната да направят преглед на своите последните и други забрани, наложени на организации, които са упражнявали мирно своите права.

„Независимо от силните призиви от страна на международната общност за това Бахрейн да се стреми да деескалира тревожното напрежение в страната, ние съжаляваме за решението да се продължи напред със забраната“, заяви Равина Шамдасани, говорител на Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН (OHCHR), пред репортери в Женева.

Отчетите показват, че съдебното заседание е извършено без зачитане на принципите за справедлив съдебен процес, а забраната е последната от поредица от мерки, през последните няколко месеца, които се случват, само за да бъде отменено съгласие, обясни тя.

„Призоваваме властите, както и националните институции за защита правата на човека в Бахрейн, да вземат незабавни мерки за изграждане на доверие, за да се гарантира, че правото на свобода на мирно изразяване, събиране и сдружаване, ще бъде спазени.“ каза още Шамдасани.

Призивът идва ден след като Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, нарече разпадането на Ал Уефак „последната капка в поредицата от ограничения“ на правата на човека в страната. Той призова за възобновяване на приобщаващ национален диалог, насочен към мира и стабилността в страната, и в региона.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова