[:bg]Смяна на властта във Венецуела[:]

0
1659
Снимка: Pixabay

[:bg]В сряда, 23 януари, Хосе Гуайдо – лидер на опозицията, се самообяви за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела. Гуайдо, който стана председател на венецуелския парламент по-рано този месец, направи изявлението по време на многохиляден протест в столицата Каракас, искащ оставката на президента Николас Мадуро.

Американският президент Доналд Тръмп веднага призна за легитимен новия държавен глава. Малко по-късно Канада, Бразилия, Аржентина, Колумбия, Гватемала, Еквадор, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Хондурас, Чили и Организацията на американските държави също подкрепиха новия президент.

В ползва на смяната на властта се изказа и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

В отговор Николас Мадуро обяви, че къса дипломатически отношения със САЩ и даде 72 часа на американските дипломати да напуснат страната. Мадуро започна втория си мандат като държавен глава на южноамериканската република на 10 януари т.г.

Рокадата идва след като страната беше доведена до пълен икономически колапс от социалистическото правителство на Мадуро, което не можа да се справи с понижаването на цените на петрола през 2016 г. Венецуела започна да печата пари и да увеличава минималната работна заплата, но последвалата инфлация доведе до средна работна заплата от 10 долара месечно. Безработицата е повсеместна, а хранителните продукти и медицинските консумативи за трудни за откриване.

Против смяната на властта се изказаха Русия, Мексико и Турция. От Москва обявиха, че това на практика е узурпиране на властта и нарушаване на принципите на международното право.

Реакция дойде и от ООН. Генералният секретар Антонио Гутереш, който е гост на Световния икономически форум в Давос, изрази опасения от задълбочаване на кризата и призова двете страни към диалог:

„Надяваме се, че диалогът е възможен. Това е необходимо, за да се избегне ескалация, водеща към конфликт, който ще бъде пагубен за населението на страната и региона.“

Материала изготви: Йордан Бързаков

Източници: Al Jazeera; BBC; UN[:]