Специaлният пратеник на ООН с призив за национално обединение в Либия

0
1039
UN Photo/Manuel Elías
UN Photo/Manuel Elías
UN Photo/Manuel Elías

Специалният пратеник на ООН в Либия, Мартин Коблер, приветства провелата се в петък среща, между ръководството на Камарата на представителите, съобщава UN News Centre. Той призова Камарата да се събере в идните дни и да гласува новото Правителство на националното съгласие (ПНС), сформирано през февруари.

На срещата в петък се събраха председателят на Камарата и други висшестоящи лица от парламента в  Тобрук, включително заместник-председателите Емхаммад Шоайб и Ахмед Хума. Мартин Коблер поздрави властите в Източна Либия за политическата воля, в условията на новото стечения на обстоятелствата, и отбеляза, че така те поемат отговорност пред либийския народ.“Камарата на представителите си остава в центъра на политическия процес и в основата на прилагането на историческото споразумение за Либия. Никой не трябва да се съмнява в това“, заяви Коблер.

Жизнено важно за политическия преход, в който Либия се намира след  двете граждански войни, е мирното и последователно прехвърляне на властта у новосформираното ПНС.  С него ще започне нова глава в политическия живот на Либия, приключвайки периода на двувластие на държавно ниво, продължил почти 2 години. В тази връзка Мартин Коблер призова за свикване на Камарата в близките дни и гласуване на новото правителство. „Подкрепата на Камарата ще бъде ключова за подготвянето на мирното и последователно прехвърляне на изпълнителната власт“, отбеляза специалният пратеник.

Източник:  UN News Centre

Изготвил: Стоян Ангелов