[:bg]Студенти търсеха решение на кризата в Украйна през изминалия уикенд[:]

0
1449
Снимка: ДООНБ

[:bg]

Снимка: САИМО

През изминалия уикенд в УНСС се проведе Студентски модел ООН на тема „Кризата в Украйна“. Той бе съвместно организиран от Дружеството на ООН в България (ДООНБ) и Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО). Събитието бе реализирано с подкрепата на Студентският съвет на УНСС. Преди официалният старт на модела, с цел по-добра подготовка на участниците в петък бяха предвидени две въвеждащи лекции. Първата беше на тема „Протокол и етикет“ и беше представена от Марина Владимирова — представител на Дипломатическия институт към МВнР. Втората лекция беше на тема „Публично говорене“ и беше проведена от Николай Нейков — основател на Асоциация дебати – София.

В модела взеха участие студенти от няколко български университета, сред които УНСС, Нов Български Университет и Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, като освен тях имаше и студенти завършили образованитето си във Великобритания и Дания. Всеки от участниците в симулацията беше част от делегацията на страна, която разполага с представителство в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Освен петте постоянни държави-членки — Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция — като ротационни представители бяха припознати държавите Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Испания, Украйна и Уругвай.

Снимка: САИМО

В събота моделът започна с откриване от страна на Изабела Лазова — зам.-председател на САИМО и Христо Христов, който е зам.-председател и обучител към Младежката секция на ДООНБ. След това думата беше дадена на гл. ас. д-р Бойко Вълчев от Катедра „Международни отношения“ на УНСС. Той направи хронологичен преглед на кризата в Украйна, наблягайки както на акцентите от нея, така и на по-малко известни детайли, подготвяйки участниците за същинския дебат по темата.

По същество моделът започна с представяне на позициите на всяка една от делегациите. През целият първи ден от симулацията се обсъждаха разнородни аспекти на кризата, сред които ескалацията на напрежение в райони от Източна Украйна и анексирането на Крим.

Вторият ден на симулацията продължи с практическо обсъждане на това как ООН може да се намеси за разрешаването на конфликта. Предложено бе да се инициира мироопазваща мисия, в която военните сили да се ангажират в специализирани операции, оповавайки се на принципа на безпристрастността. Освен военна, беше обсъждана и икономическата помощ за възстановяване и развитие на Украйна, като САЩ и Япония обявиха своята готовност за предоставяне на такава. Мнозинството от представените страни се обедини около мнението, че участието на Русия е необходимо за осъществяване на конструктивен диалог със сепаратистките групировки и трайното разрешаване на конфликта.

Тези предложения доведоха до изработването на проект за резолюция. Той бе внесен за обсъждане от делегациите на Великобритания, САЩ и Япония, като редица държави участваха в нейната подготовка. Значима беше ролята на делегацията на Китай, която играеше ролята на медиатор. При гласуването нито една от постоянните страни‒членки на Съвета за сигурност не наложи вето и резолюцията беше приета с мнозинство.

Снимка: САИМО

Накрая на симулацията участници и организатори трябваше да определят коя делегация се е представила най-добре. Взето беше решение, поради изключителната близост във вота за първото място, да бъдат наградени, не една, а две делегации. Така делегацията на Китай, представлявана от Георги Тунев и Кристиян Шкварек, и тази на Япония, представлявана от Северина Спиридонова и Божидар Александров, взеха приза за най-добри делегати.

Снимка: САИМО

За всички участници остана удоволствието от съвместната работа в продължение на двата дни от симулацията, както и усещането за удовлетвореност от постигнатия резултат и надеждата, че е възможно кризата в Украйна да бъде разрешена и в действителност.

Материалът подготви: Николай Славков

 [:]