Сурва, сурва до амина за 2016-та година!

0
2288

Звън на 6 килограмови чанове, пукот от автентични топове и ритъм на тъпани – това беше пулсът на Западна България в края на миналата седмица.

DSCF5457

Фестивалът „Сурва“ се проведе в град Перник от 29 до 31 януари за 50-ти пореден път от създаването си. Това е най-голямото събитие, посветено на традиционните народни игри и маскарадните обичаи, не само в България, а на целия Балкански полуостров.

Тази година в събитието участие взеха 110 сурвакарски и кукерски групи, състоящи се от общо над 6000 състезатели. Участници във фестивала имаше от всички краища на страната като най-много бяха групите от област Перник. Това е и 25-тото отбелязване на събитието с международен статут. Чуждестранните ансамбли също бяха разнородни – състезателите идваха както от съседните балкански страни Сърбия, Македония, Гърция, Албания, Румъния, Черна гора, така и от по-далечни държави като Мали, Словения, Русия, Молдова, Малта и други.

Славата и популярността на фестивала и града растат с всяка изминала година, а с тях – и верните почитатели на маскарадните обичаи и народните игри. Важни години за фестивала са 2009 г., в която град Перник официално е обявен за европейска карнавална столица заради своя международен маскараден фестивал „Сурва“, с което става най-значимия фестивален център за цяла Европа; 2014 г. – Перник и фестивала „Сурва“ попадат в класацията на списание National Geographic за Световни зимни топ дестинации; както и 2015 г., през която обичаят „Сурова“ („Сурва“) влиза в Представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

DSCF5392

Публика и участници тази година изпълниха града до пръсване – над 80 000 души се стекоха в Перник, за да зърнат част от уникалната зрелищна надпревара за най-добра кукерска и сурвакарска група. Фестивалът беше изключително пъстър с маски, вариращи от 1 до над 3 метра, и костюми, съчетаващи кожи, плат, дърво и рогове. През цялото време публиката имаше възможност да гласува в подкрепа на своя любим ансамбъл.

През трите дни на събитиетоDSCF5484 се проведоха ред съпровождащи културни мероприятия – художествена и фотографска изложба, научна конференция, концерт спектакъл, различни работилници и дефилета, кулинарни демонстрации. В тези няколко дни фестивалът „Сурва“ се превърна и в своеобразен панаир и на ръчно изработените изделия. Сред множеството сергийки около площад “Кракра Пернишки” можеха да се видят всякакви лакомства, плетива, дървени пособия, сувенири, чанове, музикални инструменти и др.

 

Официалното награждаване и закриването на фестивала се състояха в неделния следобед. Тогава Голямата награда на фестивала – Златна маска – за кукерска група получи групата от Зимница, общ. Стралджа, обл. Ямбол, а тази за сурвакарска група бе връчена на ансамбъла от Долна Секирна, общ. Брезник. Раздадени бяха и много други награди – златни, сребърни и бронзови медали – за обучение в традицията, за детска група, за индивидуална маска и т.н.

 

DSCF5468

 

Изготвил: Стефани Рошкова

Снимки: Стефани Рошкова