Съветът за сигурност на ООН одобри мисия за мониторинг на мирното споразумение между Колумбия и ФАРК-ЕП

0
1153
Снимка: Wikimedia Commons

UN-Sicherheitsrat_-_UN_Security_Council_-_New_York_City_-_2014_01_06

Снимка: Wikipedia

На 25 януари 2016 г. Съветът за сигурност на ООН одобри екип от международни наблюдатели, които да следят разоръжаването на правителството на Колумбия и Революционните въоръжени сили на Колумбия – народна армия (ФАРК-ЕП), след като двете страни сключат окончателно споразумение за прекратяване на най-дългия въоръжен конфликт в Латинска Америка.

Мисията от международни невъоръжени наблюдатели е установена за период на продължителност от 12 месеца. Нейната цел е да следи и потвърди окончателното двустранно примирие и прекратяването на военни действия между колумбийското правителство и ФАРК-ЕП. Създаването на делегацията бе поискано от двете страни на конфликта няколко дни по-рано, в светлината на постигнатият напредък по време на тригодишните мирни преговори в Хавана. Работата на делегацията ще започне след подписването на окончателно споразумение за мир между правителствата на Колумбия и ФАРК-ЕП.

Посрещайки годишната среща на високо равнище на Общото събрание на ООН през септември 2015 г., колумбийският президент Хуан Мануел Сантос заяви, че целта на Колумбия е да сложи край на най-дългия въоръжен конфликт в Западното полукълбо. Крайният срок за сключване на окончателното мирно споразумение, което ще сложи край на 51-годишния конфликт, е 23 март 2016 г.

Изготвил: Магдалена Райкова

Източници: UN News Centre