Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, което бе договорено от Съединените щати и Руската федерация. То влезе в сила в полунощ. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства споразумението и го определи като „най-добрият ни шанс да прекратим бруталното насилие“ в страната след 5-годишна война.

С новата Резолюция 2268 (2016) се приема постигнатото споразумение между САЩ, Русия и председателите на Международната група за подкрепа на Сирия. Резолюцията призовава всички страни по споразумението да се съобразяват с договореностите и всички държави членки на ООН  да положат усилия за осигуряване на условия за спазването на споразумението от страните, участващи в конфликта.

Бан Ки-Мун заяви: „Това, което има значение сега са не толкова думите написани в резолюцията, а това дали наистина ситуацията ще се промени и ще бъде сложен край на страданията на сирийците“. Съветът за сигурност призова за пълно и незабавно прилагане на резолюцията, за да се осигури промяната в Сирия, която зависи от сирийския народ.

Специалният пратеник на ООН в Сирия, Стафан де Мистура, заяви пред Съвета за сигурност: „Намираме се на кръстопът – ние имаме възможността да обърнем страницата след близо 5 години, в които продължава един от най-кървавите конфликти през последните години. Това е една възможна историческа стъпка – да прекратим убийствата и унищожението и да дадем началото на нов живот и нова надежда на сирийския народ“.

Де Мистура заяви, че ако се прекрати насилието и хуманитарният достъп бъде запазен, той ще може да свика отново представителите на сирийското правителство и опозицията за преговори в Женева на 7 март.

Източник: UN