[:bg]Съветът за сигурност осъди нападението над образователни работници в Централноафриканската република[:]

[:bg]В изявление, 15-членният орган „осъди най-строго отвратителната и страхлива атака“ на 25 февруари от неизвестни нападатели.

Жертвите на атентата са пет, като двама от тях бяха служители на Министерството на образованието на страната и трима членове на Bangui Sans Frontières, партньор на УНИЦЕФ.

В изявлението се казва, че членовете на Съвета са „ужасени“, че жертвите са нападнати по време на пътуване, чиято цел е била осигуряване обучение на учители от общността, които е трябвало да започнат да преподават във временни учебни помещения, създадени от УНИЦЕФ и партньори за 2000 деца, засегнати от кризата в Маркуунда.

Съветът повтори неотложната и наложителна необходимост от подвеждане под отговорност за всички извършители на нарушения и злоупотреби, засягащи правата на човека и нарушения на международното хуманитарно право, независимо от техния статут или политическа принадлежност, и поиска всички въоръжени групировки да оставят оръжията и да се ангажират конструктивно в мирния процес незабавно и безусловно.

 

Източник: UN News

Изготвил: Светослава Димитрова[:]