Съветът за сигурност с мерки срещу сексуалното насилие, извършвано от миротворци на ООН

0
833
666966CouncilSexual
Снимка: UN Photo/Loey Felipe

В петък (11 март) Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2272, с която подкрепи специални мерки срещу сексуалната експлоатация и насилието, извършвани от миротворци на ООН.

Съветът одобри решението, предложено от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун „да се връщат обратно в родината им конкретни военни или полицейски отряди от контингента, когато има основателни доказателства за широкоразпространено и систематично насилие или сексуална експлоатация, извършвани от този отряд.“ Това е само една от препоръките, отправени от генералния секретар в специален доклад по темата.

Резолюцията се обръща към Бан Ки-Мун с молба да замени всички отряди от държавата, от която е извършителят, в случай че въпросната държава не предприема подходящи мерки, за да разследва обвиненията, не търси отговорност на извършителя и/или, когато не информира Бан Ки-Мун относно разследването.

Предложеният от САЩ текст на резолюцията подчертава и сериозните опасения на Съвета за сигурност относно „продължителните и сериозни обвинения“ в сексуална експлоатация и насилие, извършвани от сини каски в ЦАР и в рамките на други мироопазващи операции на ООН, както и от контингенти без връзка с ООН.

В допълнение, резолюцията подчертава, че е изключително важно цивилните и особено женските и детските центрове за бежанци и вътрешно разселени хора да са защитени от всякакви форми на насилие и експлоатация. Насърчават се съответните механизми на ООН, включително Върховният комисариат за правата на човека, да продължават да включват обвиненията в сексуална експлоатация в своите доклади.

Това е първата резолюция на Съвета за сигурност по този въпрос, доказателство, че ООН има готовност да предприеме конкретни мерки, за да отговори на обвиненията от последните месеци. Бан Ки-Мун нарече резолюцията: „значителна стъпка в колективните ни усилия да се преборим с ужасната вреда, причинена на жертвите на сексуална експлоатация и насилие“.

Изготвил: Радост Карамихалева

Източник: UN News Centre