[:bg]Съживяване на тютюневия град [:]

0
837

[:bg]

На 20.06. 2017 г. в град Пловдив се проведе дискусия и практически семинар на тема „Индустриална археология – Живият град в контекста на съвременните концепции за културно наследство“. Форумът цели да представи нова и нехарактерна за България гледна точка към съвременната градска археология, с което да допринесе за разширяване на перспективите и полето за научни и практични разработки сред учащи и специалисти.

Събитието е част от проекта „Тютюневият град”, който е посветен на съживяването на квартала, посредством мултижанрови артистични акции, инсталации, изложби и проучвания. Проектът търси артистични механизми да подчертае сблъсъка между архитектурното наследство и икономическите интереси в града – важна тема за много европейски градове.

Форумът срещна студенти и преподаватели от катедри Археология и Реставрация и консервация към университетите в София, Велико Търново, Благоевград, Шумен и Пловдив, от Националната Художествена Академия, НБУ и УАСГ, както и по-широк кръг от заинтересовани. Програмата бе разделена на три основни части, като първата, водена от екипа на Фондация „Пловдив 2019“, имаше за цел да запознае участниците с инициативата „Европейска столица на културата“ и да даде информация за водещия проект „Тютюневият град“. Втората част, водена от Емануеле Курти, постави информационна и практическа основа за развитие на темата за индустриалната археология в съвременния градски контекст и взаимодействието с културното наследство. Третата част бе отворена дискусия, в която участниците във форума имаха възможност за обсъждане на тематични казуси, тези и въпроси и целеше да провокира активна обмяна на мнения и позиции.

Гост лекторът на семинара – Емануеле Курти – е археолог и културен мениджър от град Матера, Италия, който споделя опита си в областта на индустриалната археология в съвременния градски контекст и взаимодействието с културното наследство.

Събитиeто е част от ключовия проект ФОРУМ 2019, на фондация „Пловдив 2019“, който включва серия от семинари и специализирани срещи с фокус проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Темите, които се представят и обсъждат, са тясно свързани с програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и целят да стимулират професионални дискусии и обмен на опит и знания в сектора на културата и изкуствата в България.

Материала подготви: Виктория Костова

 [:]