Трудности пред правителството на Сараж в Либия

0
2075
Снимка: EEAS
Снимка: EEAS
Снимка: EEAS

Миналата седмица лидерът на правителство, Файез Сараж, пристигна в либийската столица Триполи, съобщава The Guardian.  Сараж бе придружаван и от 7 членове на Президентския съвет на Либия, който назначи това правителство по-рано през февруари. Пристигането им в либийската столица се осъществи под огромно напрежение заради сложната обстановка в страната. Ръководителят на мисията на ООН в Либия, Мартин Коблер, започна незабавни преговори, относно приемането на новото правителство, с двете паралелни власти в Либия.

Сараж пристигна с кораб от Тунис, където пребивава новосформираното през февруари Правителство на националното съгласие (ПНС). ООН подпомогна създаването му и именно на него са възложени главните надежди за стабилизиране на страната. Установеният в Триполи режим реагира противоречиво на пристигането, като веднага настъпиха безредици. Въоръжени милиции превзеха сградата на националната телевизия „Ал Набаа“, а по улиците избухнаха престрелки. Медийната сграда беше опразнена, а комуникациите й бяха прекъснати. Напрежението продължи след като лидерът на ислямисткия режим в Триполи, Калифа ал-Гвел,  обяви кабинета на Сараж за незаконен, а самия него призова да напусне страната незабавно. Международно признатото правителство в Тобрук също изрази резерви към ПНС. На фона на усложняващата се ситуация предстои да се проведат срещи между Мартин Коблер и представители на трите правителства, за да се договори признаване на новия кабинет на Сараж. Задачата пред западните дипломати е рискована, тъй като ПНС не е легитимирано чрез избори, а ООН рязко пренасочи подкрепата си от спечелилото избори, международно признато, правителство в Тобрук.

Международната общност разчита на Сараж да обедини всички фракции в Либия и да започне възстановяването на държавата от гражданската война. При встъпването си в длъжност той обеща за демократични институции и прекратяване на кръвопролитията. Западната дипломация разчита на изтощения от война либийски народ да постигне политически консенсус. „ Хората не издържат повече. Банките нямат пари, хлябът е скъп, хората са уплашени- има толкова много несигурност“, разказва Гума ел Гамати, член на органа, председателстван от ООН, който помогна за сформирането на ПНС.

                             Факторът Ислямска държава
 Политическата криза в Либия създаде условия за свободното разширяване на мрежата на Ислямска държава – либийският фронт на ИД обхваща 120 мили брегова линия около големия град Сирт. Това представлява заплаха за мира и сигурността на Европа и предоставя на джихадистите възможност да вкарват нелегално бойци на континента. Европейските страни се надяват Сарадж да обедини двете враждуващи правителства на Либия и заедно да предпреимат действия срещу ИД. Великобритания и Италия вече изразиха готовност да проведат военни обучения с евентуално либийско правителство, а САЩ нанесоха въздушни удари по ИД в Либия още през ноември 2015 г. „ Новото правителство може да поиска помощ с логистиката или военни обучения, но не и за чужди войници“, отбеляза ел Гамати, намеквайки за нежеланието за международна интервенция.

Статистиките на ООН и западни експерти пък показват, че на ИД в Либия не й липсва човешки ресурс – приблизително 6 хиляди души се борят на страната на джихадисите, като миналата година са били двойно по-малко. Мониторингова група на ООН посочва, че бастионът на ИД в Сирт се превръща във все по-атрактивна дестинация за бойци, пристигащи от Турция, Тунис и Судан. Безпрецедентната близост на ИД до Европа безсъмнено ще увеличи залога на западната дипломация върху ПНС на Сараж, който обеща да се справи с джихадистите. „Пристигането на Президентския съвет в столицата представлява уникална възможност за либийци от всички фракции да се обединят и помирят“, заяви Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и политика на сигурността, Федерика Могерини.

Източници: The Guardian (19.01), The Guardian (10.03), The Guardian (31.03)

Изготвил: Стоян Ангелов