Турция отвори пазара на труда си за бежанците

0
1608

569c00836Снимка: UNHCR

Турското правителство прие нова регулация, позволяваща на голяма част бежанците, намиращи са на територията на страната, да кандидатстват за получаване на разрешително за работа. Към днешна дата намерилите убежище в страната са приблизително 2,5 млн.

Бежанците ще имат право да кандидатстват за този документ, само ако последните шест месеца са били в Турция и са регистрирани като търсещи закрила. Кандидатстването може да се осъществи единствено в провинцията, в която първоначално са били регистрирани. Тези, които притежават такова разрешително, не би следвало да получават по-малко от минималната надница в страната.

Към този момент в Турция има много сирийски бежанци, които работят нелегално, за да издържат себе си и семействата си. В огромна част от случаите те работят за много ниска надница.

Тази регулация ще е валидна както за бежанците, намиращи се в градовете, така и за тези – в бежанските лагери, които съставляват 10% от всички потърсили закрила в Турция. В момента страната е приела повече бежанци, от която и да е друга държава по света.

Повече по темата: UNHCR, IOM

Изготвил: Виолета Върбанова