Увеличава се достъпът на жените в Африка до природни ресурси

0
1603
Снимка: UNEP
Снимка: UNEP
Професор Вангари Маатаи; Снимка: UNEP

По време на Деня на околната среда в Африка (Денят на Вангари Маатай), страните от континента обсъждаха начини за премахване на разделението между половете по отношение управлението на природните ресурси.

В четвъртък африканските нации проучиха мерките за подобряване на достъпа на жените до управление на природните ресурси. Това се случи в щаба на Африканския съюз по време на честването на международния ден на дивата природа. То бе последвано от двудневен форум „Жените и околната среда“, организиран от Африканския съюз съвместно с Програмата на ООН за околна среда и Програмата на ООН за прехрана и земеделие. Със събитието се цели да се подчертаят ползите от овластяване на жените в управлението на природните ресурси.

Форумът бе открит от Нейно Превъзходителство Тумусим Рода Пийс – комисар на Африканския съюз по въпросите за икономиката и селското стопанство. Тя каза, че приобщаващият растеж не може да се постигне без сериозни опити на регионално, национално и континентално ниво за справяне с предизвикателствата и подобряване на икономическите и социални права на жените.

В скорошен доклад на Програмата на ООН за околната среда и партньори е изчислено, че подобряването на достъпа на жени до суровини на селското стопанство като територия, знания, торове, семена, ще помогне за премахване на неравноправието между половете в селскостопанската производителност. В някои страни то ще намалее с 25 на 100.

Премахването на този проблем в страни като Малави, Уганда и Танзания, например, има потенциал да повиши брутния им вътрешен продукт с 272 милиона долара и по този начин да извади от бедността 437 000 души.

Честването на деня на околната среда е част от Африканската година на правата на човека с особен акцент върху правата на жените. Освен това се отдава специална почит и на първата жена на континента, носител на Нобелова награда за мир. Вангари Маатаи посветила живота си, за да промени условията, в които живеят жените като им предоставила възможност за възстановяване на нарушените екосистеми около тях.

Също така тя основава Зелен пояс за движение през 1977 г. за насърчаване на жените в селските райони на Кения да засаждат дървета, за да получат по-добър достъп до чиста вода, дърва за готвене и други ресурси. Оттогава Движението е засадило над 30 милиона дървета в Африка и помага на над 900 000 жени да създадат разсадници.

През 2004 г. Комитетът на Нобеловата награда за мир признава дългосрочните заслуги на професор Маатаи за устойчивостта на околната среда и овластяването на жените. Така освен първи природозащитник на „черния континент“, тя става и първата жена с Нобелова награда за мир в Африка.

Професор Маатаи беше вдъхновението на Програмата на ООН за околната среда да направи кампания за посаждане на над 1 милиард дървета, която стартира през 2006 г. Тя се превърна в патрон на кампанията, вдъхновявайки хиляди хора по цял свят да засадят дръвчета в полза на техните общности.

През 2013 г. Зеленият пояс за движение съвместно с Програмата на ООН за намаляване на емисиите от обезлесяване и деградация на горите стартира иновативно публично-частно партньорство на мултинационални компании, правителства, граждански общества и местно население. Неговата цел е да се предотврати излъчването на близо 8,8 милиарда тона въглероден диоксид всяка година мрез намаляване на обезлесяването.

Както ясно показа докладът на Програмата на ООН за околна среда от 2014 г. относно разликата в африканските адапционни процеси (African Adaptation Gap) , намаляването на изчезването на гори е от решаващо значение за изграждане на устойчивост на климатичните изменения на континента. Всички усилия трябва да бъдат съсредоточени именно там, защото проблемът струва на Африка всяка година между 7 и 15 милиарда.

Източник: UNEP

Изготвил: Нанси Борисова