[:bg]Украйна ще председателства Съвета за сигурност на ООН през февруари[:]

0
1002

[:bg]

Снимка: Wikimedia Commons

От 1 февруари Украйна започва своето председателство на Съвета за сигурност на ООН, което ще продължи до края на месеца. Постоянният представител на Украйна в ООН  Владимир Йелченко ще оглави Съвета за сигурност след председателството на неговия колега Олоф Ског, постоянен представител в Организацията на Кралство Швеция.

Основните приоритети на украинското председателство на Съвета  за сигурност на  ООН ще бъдат: насърчаването на спазването на целите и принципите на Устава на ООН, урегулиране на конфликтите в Европа, борбата срещу тероризма, поддържане на мира в Близкия изток и Африка, засилване на мироопазващата дейност на ООН, подкрепа на процесите на разоръжаване и неразпространение на ядрени оръжия, повишаване на прозрачността, ефективността и резултативността на работата на Съвета за сигурност на ООН.

В първия ден на председателството, по инициативата на украинската делегация, беше проведено закрито заседание на Съвета за сигурност поради ескалиращата криза в Източна Украйна. В специалната резолюция държавите изразиха своята подкрепата за изпълнение на Минските споразумения. Открито заседание, посветено на ситуацията в Донбас, ще се проведе днес – 2 февруари. В Съвета за сигурност са планирани още две теми за разглеждане през февруари: на 13 февруари ще се обсъжда защитата на критичната инфраструктура и на 21 февруари – въпросите за урегулиране на конфликтите в Европа. Втората тема, по думите на Йелченко, не се е обсъждала в рамките на Съвета за сигурност повече от 20 години. Последният път, когато този въпрос беше повдигнат в същия формат е по време на войните на Балканите, в разгара на постюгославските конфликти в средата на 90-те.

Постоянният представител на Украйна в ООН подчерта, че дневният ред ще е много натоварен през този месец, но въпреки това те са готови да работят 24 часа и 7 дена в седмица за спазване на мира и сигурност в нашия свят.

Актуална информация за украинското председателство на Съвета за сигурност UNA News Bulgaria през настоящия месец февруари.

Върху материала работи: Микола Охотник[:]