УНИЦЕФ започва масови прегледи за недохранване в Малави

0
2160

Докато Малави се бори да се справи със сушата и първия дефицит на царевица от десетилетие насам, УНИЦЕФ започва масови прегледи за недохранване при децата под петгодишна възраст в 25 области – 90 на сто от цялата страна. Проектът е в отговор на докладите от общините и селата, съобщаващи за нарастващ недостиг на храна и проблем с глада в страната.

„Ние искаме да се уверим, че всяко дете, страдащо от недохранване, получава достъп до животоспасяващо лечение“, каза Махимбо Мдое, представителят на УНИЦЕФ за страната. „Въпреки че официалните данни сочат, че броят на случаите на недохранване не се увеличава, ние знаем от досегашния си опит, че вероятно това не е цялата истина. Гладните, отчаяни семейства може да не разполагат с необходимите средства или ресурси, за да заведат болните деца да бъдат прегледани. Тази програма ще доведе медицинските услуги при тях, за да се гарантира, че няма пропуснати деца.“

Масовите прегледи стартират след наскоро публикувано проучване на уязвимостта, което разкри, че 2,8 милиона души в Малави се нуждаят от спешна хранителна помощ. Инициативата на УНИЦЕФ идва във време, в което страната е изправена пред комбинация от предизвикателства, включително недостиг на храна, метеорологичните условия на Ел Ниньо, възстановяване от наводнения, икономика в застой и продължителна суша. „Дори ако дъждовете са достатъчни през този сезон, семействата все пак ще трябва да почакат до март или април, преди първата реколта да бъде прибрана. Това означава още четири месеца продоволствена несигурност, когато малки деца са изложени на повишен риск от заболяване или дори смърт. Като УНИЦЕФ ние трябва да гарантираме, че тези деца са прегледани, проверени и ако е необходимо, лекувани за тежко или умерено недохранване“, каза Мдое.

В момента прегледите за недохранване и програмите за лечение в Малави са достъпни в над 90% от районите, но само 50 на сто от очаквания брой деца биват преглеждани и лекувани. Масовите прегледи на недохранени деца се спонсорират от Министерството за международно развитие на Великобритания (DFID) и са една от няколко дейности в отговор на извънредните ситуации в страната, включително разпределяне на хранителните дажби с подкрепата на Световната продоволствена програма. Въпреки недостига на храна, броят на случаите на недохранване в регионите следва тенденция за устойчивост, с изключение на засегнатите от наводнения региони на Чиквава, Фаломбе и Нсанйе, които отчетоха увеличение на случаите през последните три месеца. По традиция, когато „сезонът на оскъдица“ достигне своя връх през февруари – март, броят на случаите вероятно ще се увеличи значително.

В различните части на източна и южна Африка, два поредни сезона на оскъдни или липсващи валежи, изострени от усилването на климатичния феномен Ел Ниньо, излагат децата на риск от глад, недостиг на вода и болести.

  • В Етиопия над 10 милиона души в момента се считат за страдащи от продоволствена несигурност, като прогнозите сочат, че броят им може да нарасне до 15 милиона през 2016 г. и че 350 000 деца може да се нуждаят от лечение за тежко недохранване през следващата година.
  • В Сомалия около 855 000 души са в кризисна фаза на продоволствена несигурност , като почти 70 на сто от засегнатите са разселени в резултат на конфликти в рамките на страната.
  • В Зимбабве броят на хората в продоволствена несигурност се очаква да се утрои до началото на сезона на оскъдица през януари до март 2016 г., достигайки своя връх от 1,5 милиона души.

Програмата за прегледи в Малави започва в момент, в който преговорите на конференцията СОР21 в Париж наближават своя край. Децата, страдащи в Малави и в някои части на източна и южна Африка поради суша и наводнения, свързани с климата, трябва да бъдат разглеждани като приоритетна тема за дискусия в последните часове на преговорите, призовава УНИЦЕФ.

Източник: UNICEF

Снимка: UN Photo/Evan Schneider

Изготвил: Моника Антонова