УНИЦЕФ: Зимата застрашава здравето на децата бежанци

0
1400

UNicef

Измежду хилядите бежанци и мигранти населяващи в момента Европа, един на всеки трети се оказва дете. Сблъсъкът с ниските температури и снежните условия са сериозна причина за безпокойство, съобщава УНИЦЕФ.

Децата пристигащи в условия на суровата зима в Югоизточна Европа са изтощени, изплашени и доста често в нужда от медицинска помощ, потвърждава Кристоф Булерак, говорител на организацията, на редовния брифинг в Женева.

Тежкото физическо състояние на децата, се изостря допълнително докато мнозина нямат достъп до зимно облекло и подходящо за възрастта хранене. Липсата на подслон и неадекватно отопление в някои от центровете допълнително усложнява ежедневието им.

Пропорцията “деца / бежанци и мигранти” продължава да се покачва за последните три месеца. Според регионални източници в Бившата югославска република Македония, съотношението през декември е било 37%, за сравнение с това през септември – 23%. В Сърбия, цифрите са 36% за декември месец и 27% през септември.

Повечето деца преминали през точките на УНИЦЕФ в Сърбия са били бебета, прохождащи и деца между 5 и 9 години. През 2015 г., повече от един милион бежанци и мигранти са преминали Средиземноморието, за да достигнат до бреговете на Европа. От тях приблизително 253 700 са били деца, което ще рече едно дете на всеки четвърти.

В прессъобщение, регионалния директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа, Мари-Пиер Поарие, съобщава че децата са особено податливи на респираторни инфекции, храносмилателни проблеми и диария. Липсата на контрол при използването на бебешка формула също може сериозно да застраши здравето на бебетата.

УНИЦЕФ предупреждава, че продължава да липсва достатъчна погранична информация даваща яснота кои и колко са най-застрашените деца и по-специално за скоростта, с която населението се увеличава. Поарие заяви, че УНИЦЕФ заедно с партньорите си се ангажира да развие планове за  непредвиденото движението на популацията, темповете на спад и покачването на броя блокирани хора по пътя.

За последните три месеца, УНИЦЕФ и партньорите й са осигурили грижа за 81 000 деца с оглед на влошаващите се зимни условия в Македония, Сърбия и Хърватия. Близо 18 000 бебета са получили специална помощ чрез местата за грижа отредени специално за майки и бебета.

 

Изготвил: Белослава Димитрова

Източник: UN News Centre