Унищожаването на културното наследство е нарушение на правата на човека

0
944
Снимка: UNESCO
Снимка: UNESCO
Снимка: UNESCO

Унищожаването на културното наследство е нарушение на правата на човека, заяви назначен от ООН експерт. Международният наказателен съд (МНС) започна досъдебно производство за първия по рода си случай, в който са повдигнати обвинения срещу унищожаването на културни и религиозни места. Делото беше открито на 1 март в Хага от Международния наказателен съд за случай, свързан с предполагаемо културно унищожаване в Тимбукту, Мали.

“Разделянето на културното наследство на един народ от и правата му е невъзможно” каза Карима Беноун, специалният докладчик на ООН по въпросите на културните права, в изявление за пресата. “Сега, когато културното наследство е подложено на атака, то неговите хора и техните основни човешки права също са подложени на атака”.

Подчертавайки, че тя не иска да предрешава продължаващия индивидуален случай пред МНС, Беноун заяви, че унищожаването на културното наследство от държави и недържавни участници спешно трябва да бъде адресирано от международната общност.

Експертът на ООН приветства решението на кабинета на прокуратурата на МНС, за първи път, да възприема унищожаването на културни и религиозни обекти, както и исторически паметници, като самостоятелно военно престъпление.

В доклад, който ще бъде представен на Съвета на ООН по правата на човека на 10 март, експертът ще разгледа допълнително връзките между унищожаването на културното наследство и нарушенията на културните права. Тя също така ще направи ключови препоръки, включително за международно сътрудничество и техническа помощ.

Тя каза, че специалисти по културното наследство на фронтовата линия на борбата срещу унищожаване трябва да бъдат снадбени с необходимите условия, за да си вършат работата, както и с убежище, когато е необходимо.

Специалните докладчици са част от от т.нар. специални процедури на Съвета на ООН по правата на човека. Те са независими експерти по правата на човека, назначени от Съвета, които адресират специфични ситуации или тематични въпроси във всички части на света. Те не са служители на ООН и са независими от което и да е правителство или организация. Те служат в лично качество и не получават възнграждение за работата си.

Изготвил: Магдалена Райкова

Източник: UN News Centre