Усилените боеве в Мианмар обхващат и градовете, а цивилните търсят убежище

0
87
Източник: UNOCHA/Siegfried Modola

Конфликтът между етническите въоръжени групи и военните в Мианмар се разпространява и в източните и западни територии на страната, като градските райони са все по-засегнати от напрегнатите схватки и въздушни бомбандировки, съобщават агенциите на ООН.

Според Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR), в сраженията досега са загинали около 70 цивилни граждани, сред които и бойци, които не са били на служба, както и 90 са ранени. Боевете също така са предизвикали нова вълна на разселване – от 27 октомври насам над 200 000 души са напуснали домовете си. Общо, над 2 милиона души са били принудени да се разселят.

Прекъсване на транспорта и комуникациите 

Ключови транспортни маршрути в районите с активни бойни сражения са блокирани както от военните, така и от етническите въоръжени организации, съобщи Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси (OCHA).

Има сведения, че поне един важен мост е разрушен, а едно от летищата е затворено, което ограничава придвижването на хората до по-безопасни места, както и достъпа на хуманитарните работници.

Телекомуникационните мрежи са все по-често прекъсвани.

Забрана за репресии

Говорителят Джереми Лоурънс, заяви, че  следи OHCHR отблизо събитията в Мианмар, на фона на съобщенията, че няколкостотин войници са нарамили оръжията си.

“От съществено значение е да има хуманно отношение към всички заловени„, каза той в петък, като подчерта, че репресиите са абсолютно забранени от международното право.

Отделните войници не носят повсеместна отговорност за престъпленията и нарушенията на правата на човека, които са извършени от военните“, добави той.

Говорителят на OHCHR заяви, че поведението в миналото показва, че когато силите на военните, иззели управлението на страна насилствен, търпят неуспехи на терен, те използват още по-голяма сила, чрез безразборни и непропорционални въздушни удари и артилерийски обстрели.

„През последните две години документирахме тежкото въздействие на тази тактика върху цивилното население“, каза той.

Ръководителят на ООН е дълбоко загрижен

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също изрази дълбока загриженост във връзка с влошаването на ситуацията в Мианмар.

„Той призовава всички страни, намесени в конфликта,  да се придържат към международното хуманитарно право и да направят всичко възможно, за да защитят цивилното население„, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик в изявление по-рано тази седмица.

Цивилните граждани трябва да бъдат защитавани в съответствие с международното хуманитарно право, а отговорните за нарушенията му трябва да бъдат подведени под отговорност, заяви г-н Дюжарик.

„Генералният секретар призовава за безпрепятствен достъп за предоставяне на спешна хуманитарна помощ и съществените услуги по всички канали. Безопасността и сигурността на агенциите на ООН и техните партньори са от решаващо значение“, добави той.

Земетресение

Междувременно мианмарският щат Шан, една от засегнатите от боевете провинции, беше ударен от земетресение с магнитуд 5,7 на 17.11 сутринта малко след 8 ч. местно време.

По данни на медиите не са регистрирани жертви или големи щети. Оценките за моделиране на земетресенията сочат, че около 20 000 души са били изложени на значителни трусове по време на земетресението.

Изготвил: Белослава Тенчева

Източник