Фондация „Заслушай се“ или какво искат да „чуят“ глухите хора

0
1732

rsz_12191782_1677584475786434_7684951199649030477_n

На 3 декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания в навечерието на приемането на Програма за устойчиво развитие до 2030 г.

„Изграждането на устойчив, приобщаващ свят за всички, изисква пълно ангажиране на хора с различни способности“, каза в посланието си по случая Бан Ки-Мун, Генерален секретар на ООН.

Българското правителство е ратифицирало международната Конвенция за правата на хората с увреждани през февруари 2012 г., а тази година бе приет план за реализирането й.

В действителност обаче, промените се случват много бавно и въпреки напредъка на технологиите в областта, хората с увреждания в България често остават изолирани, без равен достъп и равни шансове за развитие в желаната от тях посока.

Представете си едно глухо дете, което ходи в масово училище, защото специализираните училища за деца с увреден слух не предлагат нужното качествено образование. Там обаче нито учителите владеят жестов език, нито има условия за усвояване на материала, който се преподава. Слуховоувредените деца са като в мъгла – въпреки слуховите си апарати или импланти, те не могат да разберат повече от половината. Разчитат единствено на учебниците или на четене по устни, а учителите често говорят с гръб към учениците си, пишейки на дъската.

В България има около 120 000 души с увреден слух, или около 2 % от населението. От тях 30 000 са с пълна загуба на слуха, сред които 8 000 деца и младежи.

За да доведе до промяна в ежедневните предизвикателства, с които се сблъскват хората с увреден слух, фондация „Заслушай се“ работи активно вече повече от година. Основателят й Ашод Дерандонян вярва, че за предоставяне на качествени и устойчиви социални услуги, трябва да се води реален диалог между държавата и  социалните предприемачи и да се изгради активен публично-частен модел.

Самият Ашод е с увреден слух от ранна детска възраст и за него мисията на организацията е и лична кауза. Няколкогодишният му престой в САЩ и Канада му помага да разбере, че хората с увреден слух могат да бъдат напълно интегрирани в обществото с помощта на високите съвременни технологии. Завръщайки се в България разбира за неестествената изолация и сегрегация на глухите хора и решава да работи активно, за да им помогне да имат равен достъп.  Първата стъпка е създаването на Фондацията „Заслушай се“ и  сформирането на настоящия екип.

„Нашият екип е съставен изцяло от доброволци. Някои са с увреден слух и искат да чуят промяната, а други чуват и не могат да останат глухи за каузата. Общата ни цел е да се осигури равен достъп до информация, образование, професионално развитие и пълноценно участие в обществения живот на хората с увреден слух.“, обяснява той.

От началото на 2015 г. Фондацията работи за постигане на основната си цел- изграждане на Национален  Център за жестов и текстов превод.  Чрез внедряване на съществуваща софтуерна платформа и мобилно приложение за смарт устройства, ще бъде възможен жестов превод чрез видеовръзка между глухи и чуващи потребители, както и трансформация на говор към текст в реално време.

Това ще осигури равен достъп до образование за деца и младежи с увреден слух,  интеграция в социалния и културен живот за всичко хора с увреден слух и пълен достъп до всякакъв тип информация.

„Заслушай се“ е финалистът събрал най-много гласове за последния кръг на „Промяната“- инициатива за социално предприемачество, както и финалист в състезанието по социално предприемачество Startery, организирано от SAP.

Под мотото „Промяната е да „чуем“ вашия глас“, организацията ще продължава да се бори за по-добро бъдеще и осъществяване на мечтите на всеки един човек с увреден слух в България.

Снимка: Заслушай се

Изготвил: Деница Георгиева