[:bg]Хаити – след бурята[:]

0
1230

[:bg]В светлината на наближаващите избори в Хаити, където наскоро ураганът Матю причини много разрушения, УНИЦЕФ изрази надежда, че правата и нуждите на децата ще бъдат приоритет за новото правителство.

„Все още има деца, които живеят в риск в Хаити, 600 000 се нуждаят от помощ“, заяви Кристоф Булирак на пресконференция в Централата на ООН в Женева.

Г-н Булирак, който наскоро се завърна от мисия на острова, счита, че ситуацията може да се подобри, стига Хаити да получи постоянна подкрепа, а не само по време на извънредните ситуации.

Той изтъкна факта, че между 2006 г. и 2012 г., въпреки опустошителното земетресение, данните за записванията в училище и изхранването в страната бележат значителен ръст, докато смъртността при деца до пет години е намаляла.

Последиците от урагана Матю                                                            

Относно дейността на УНИЦЕФ в отговор на хуманитарните нужди след урагана, Булирак обясни, че до този момент, Детският фонд и неговите партньори са поели ангажимент да ремонтират 103 от 716 училища, повредени от бурята.

УНИЦЕФ и другите агенции на ООН също подкрепят програмите за здравеопазването и прехраната и осигуряват безопасна вода чрез монтиране на пречиствателни станции.

Той добави, че в отговор на предизвикателствата по водоснабдяване и канализация, предизвикани от „значително наводнение“ в няколко града, УНИЦЕФ е увеличила четири пъти броя на бързите екипи за реагиране и е работила съвместно с правителството и местни партньори за възстановяване на центровете за лечение на холера.

„Досега са възстановени 13 от 18 центъра за лечение на холера, които са били напълно унищожени, и можете да се уверите, че те отново ще бъдат интегрирани в здравни центрове” заяви представителят на УНИЦЕФ.

Г-н Булирак съобщи още, че на 10 ноември Министерството на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ и Световната здравна организация на ООН (СЗО), стартира мащабна кампания за ваксинация срещу холера, насочена към  повече от 800 000 лица. Той подчерта, че освен ваксинирането, водоснабдяването и канализацията, изключително важни са добрите практики, особено измиването на ръцете, за да се предотврати появата и разпространението на холера.

При подозрение за случай на холера екипите създават  „санитарен кордон“, за да се изясни причината за заразата и да се предприеме дезинфекция. Действията им са насочени и към подобряване на осведомеността чрез разпространяването на таблетки за пречистване на водата, както и други начини за третиране на водата в домашни условия.

В заключение, Булирак информира медиите относно програмите за закрила и помощ на уязвими семейства, които имат за цел да гарантират, че семействата са единни и правата на детето са защитени.

Източници: UN, UNOG, UNOCHA

Върху материала работи: Светла Стойчева[:]