Часът на Земята

 

03_EH 60+ LOGO_PRIMARY CLR_JPEG_0

Днес от 20:30 ч до 21:30 светът ще отбележи „Часът на Земята“ – глобална кампания на природозащитната организация WWF. Целта на инициативата е да привлече общественото внимание и да призове към незабавни действия за предотвратяване на изменението на климата.

Кампанията „Часът на Земята“ стартира през 2007 г. като се превръща в ежегодна инициатива, обединяваща милиони хора по света, които да се включат в мащабното екологично движение. Очаква се тази година да се включат най-малко 178 държави и територии.

ООН също се присъединява към кампанията като вдъхнови милиони хора по света да живеят по-устойчиво. Седалището на Организацията на Обединените нации в Ню Йорк, както и други сгради и офиси на Организацията ще изключат осветлението си в рамките на „Часът на Земята“. В изявление по повод „Часът на Земята“, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун припомни, че през декември миналата година човечеството направи историческа стъпка чрез подписването на Парижкото споразумение за климата, но то може да даде резултат само ако се посветим на направените обещания.

„Часът на Земята“ вдъхновява хора, компании, организации и правителства по света да изключат осветлението за един час (20:30-21:30 местно време) в израз на подкрепа за предприемане на мерки за защита на планетата и постигане на светло и устойчиво бъдеще.

Досега са известни над 366 световни забележителности, които ще се включат в „Часът на Земята“ като изключат осветлението. Сред тях са Айфеловата кула, Тадж Махал, Бранденбургската врата, Колизеумът в Рим, операта в Сидни и други.

Сред българските институции и забележителности, които ще се включат в инициативата са Народното събрание, Президентството, храм-паметника „Александър Невски“ и други.

Над 90 български общини са потвърдили, че ще се включат в „Часът на Земята“ като изключат осветлението на значими обекти в централната част на населените места. В много градове ще се състоят природозащитни инициативи – светлинни шествия, конкурси, изложби.

В София WWF организира среща за „Часът на Земята“ пред Народния театър „Иван Вазов“ като кани всички подкрепящи инициативата да се съберат.

Източници: UN News Centre, WWF Bulgaria