[:bg]ЮНЕСКО заклейми убийството на рейнджъри, опазващи планински горили в ДР Конго[:]

[:bg]Животът на шестима пазачи и техния шофьор бе отнет в понеделник (9-ти април), по време на атака срещу Конгоанския институт за опазване на природата в парка Вирунга, обект на световното културно наследство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в Демократична република Конго.

„Осъждам тази смъртоносна атака срещу шестимата пазачи на националния парк Вирунга и техния шофьор“, заяви вчера Одри Ажолей, Генерален директор на ЮНЕСКО. „Призовавам Демократична република Конго да предприеме всички необходими законодателни мерки, за да сложи край на тези повтарящи се атаки“, добави още той.

Генералният директор отдаде почит на смелостта на охраната, която рискува живота си, за да гарантира защитата на това наследство.

От 1996 г. атаките в Националния парк Вирунга са довели до повече от 175 жертви, посочиха от ЮНЕСКО.

Това е третата атака тази година срещу персонала на Конгоанския институт за опазване на природата в парка Вирунга и след няколко други подобни актове в други обекти на световното наследство в страната, а именно в Джа и Сангха Три.

Генералният директор призова международната общност да помогне на института да осигури безопасността на местните хора и персонала.

С подкрепата на Европейския съюз, ЮНЕСКО в продължение на няколко години инвестира в укрепването на човешкия капацитет и ресурсите на обектите на световното наследство в страните от Централна Африка, които са изправени пред предизвикателства в областта на сигурността.

Източник: UN News

Изготвил: Светослава Димитрова[:]