ЮНЕСКО и ЕС обединяват усилия срещу радикализацията на младите хора

0
989
Снимка: ЕС
Снимка: ЕС
Снимка: ЕС

Тази седмица в Брюксел се проведе среща между генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, на която се обсъдиха нарастващите предизвикателства от разпростиращата се радикализация сред младите хора, в световен мащаб и особено в Европа.

„От изключително значение е да удвоим усилията в областта на образованието, обучението по история, права на човека и зачитане на културното многообразие“, каза Бокова.

Мартин Шулц подчерта значението от предаването на историческите събития и историческата памет на следващите поколения и спомена пред генералния директор за предстояща среща, която ще почете паметта на загиналите в концентрационния лагер Бухенвалд и свързаните предизвикателства засягащи образованието на младите хора.

„Важно е да се фокусираме върху превенцията, за да се противодейства на риска от подценяване исторически факти“, заяви председателят на ЕП.

Ирина Бокова и Мартин Шулц се споразумяха да обединят усилия за обмяна на опит между ЮНЕСКО и ЕП по въпросите свързани с превенцията, особено като се има предвид ангажираността на организацията на ООН в тази област, както и подчертаха решимостта си да се работят за по-тясно сътрудничество в борбата с радикализацията сред младите хора.

Председателят на ЕП приветства действията на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство и похвали умението на Организацията да придава значение на този въпрос. Шулц осъди разрушаването на материалното културно наследство в страни засегнати от конфликти, включително Ирак и Сирия.

В тази връзка председателят подчерта наскоро приетата от ЕП резолюция за защитата на културното наследство в Палмира.

Щулц завърши с твърдението, че през 2018 година Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕТ) планират да отбележат Европейската година на културата.

Източник: UNESCO

Превод: Велислава Симеонова