ЮНЕСКО осъди убийството на журналист в Украйна

648380Journalists
UN Photo/Eskinder Debebe

Ръководителят на агенцията на ООН, натоварена със защита свободата на словото осъди убийството на всепризнатия журналист Павел Шеремет и призова властите да изправят виновниците за престъплението пред правосъдие.

„Осъждам убийството на Павел Шеремет.“, каза Ирина Бокова, Генералният директор на ЮНЕСКО в изявление. „Призовавам властите да не пестят усилия в разследването на това престъпление. В интерес на свободата на изразяване и свободата на информация, важно е тези, които отговарят за убийството на Павел Шеремет, да бъдат изправени пред съда.“, добави тя.

Шеремет, който е работил за популярния новинарски сайт „Украинская правда“ и водеше новинарска програма по Радио вести, бе убит в кола бомба в украинската столицата Киев на 20 юли. Той е спечелил журналистически награди от Комитета за защита на журналистите и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Ръководителят на ЮНЕСКО редовно публикува становища за убийствата на медийни работници в съответствие с Резолюция 29, приета от държавите членки на ЮНЕСКО през 1997 г., озаглавена „Осъждане на насилието срещу журналисти“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова