ЮНЕСКО осъди убийството на иракски журналист

619810Media_Press
Снимка: UN Photo/Evan Schneider

Вчера (18.08.), ръководителят на агенцията на ООН, натоварена със защита свободата на словото осъди убийството на кюрдистанския телевизионен оператор от 14 август, второто такова убийство в Ирак в рамките на една седмица, призовавайки да бъдат взети мерки за подобряване безопасността на журналистите в страната.

„Осъждам убийството на Мустафа Саийд.“, заяви Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО. Саид бе убит, докато отразяваше боевете в иракския град Мосул.

Неговата смърт е „трагично напомняне“ за отговорността, споделяна от всички, а именно да уважават цивилния статут на военни репортери, в съответствие с Женевските конвенции. Това заяви Бокова, подчертавайки необходимостта от защита на медиите, които улесняват свободното движение на информация, което е от изключително значение по време на криза или конфликт.

На 13 август Видад Хюсейн Али, репортер на свободна практика и журналист в новинарски сайт, загина при инцидент в Дохук, град в региона на Кюрдистан в Ирак.

Според Агенцията на ООН в Ирак, тялото му е намерено, часове след като е бил отвлечен, в безсъзнание, оставен отстрани до пътя с тежки наранявания на главата, синини и други тежки рани, които показват признаци на тежък побой и други форми на малтретиране. Али почина в болница, а полицията веднага започна разследване на убийство.

 

Източник: UN News Centre