[:bg]Ясни са финалистите в състезанието “Европейска Младежка Столица” 2020[:]

0
985

[:bg] 

Пет са градовете, избрани от независимо жури, които достигнаха до финалния етап на състезанието Европейска Младежка Столица (European Youth Capital) 2020.

А ето и кои са те:

  • Амиен (Франция)
  • Чисинау (Молдова)
  • Клайпеда (Литва)
  • Тимишоара (Румъния)
  • Филах (Австрия)

Гореспоменатите бяха избрани сред множество кандидати от цяла Европа. Сега те ще се срещнат в заключителния етап на състезанието. Всеки финалист ще има на разположение 2 месеца, за да изготви и представи подробна програма от събития, свързани с младежта, културата и политиката, като същевременно имат за задача да изградят “мост” между кметството и младите хора в града, който да позволи създаване, планиране и управление през годината на ЕМС.

Състезанието за ЕМС 2020 бе наистина оспорвано, като се има предвид, че някои от градовете са били участници в състезанието и предишни години. Сред настоящите кандидати, допуснати до финала, два със сигурност биха могли да почерпят опит от обратната връзка, дадена им в предишните състезания, докато останалите ще получат възможността да работят с Европейски Младежки Форум по т.нар. “процес за повторно кандидатиране”. Тези градове са: Агия Напа (Кипър), Дорнбирн (Австрия), Тбилиси (Грузия).

В предстоящият кръг на състезанието, участниците ще трябва да предоставят по-дълго и детайлно приложение към своята кандидатура, което ще бъде оценявано от жури на по-високо ниво и от фокус група на млади хора с опит в ЕМС. Финалистите ще имат правото да ревизират своите кандидатури спрямо получената обратна връзка и през октомври, след финалната среща на журито, носителят на титлата ЕМС 2020 ще бъде обявен по време на срещата на членовете на ЕМФ, която ще се проведе в Кашкай (ЕМС 2018) през ноември.

Европейски Младежки Форум изрази своята радост от факта, че толкова градове имат желание да работят върху това да ангажират младите хора и да развиват младежките политики и младежката ангажираност на местно ниво. Също както през предишните години, титлата ЕМС (2020) ще насърчи изпълнението на Европейския Устав за Локално и Регионално Участие на Младите чрез нови иновативни идеи и проекти. Съветът на Европейския Конгрес на Локалните и Регионални Власти подкрепя като партньор титлата ЕМС от 2014 г. насам.

 

 

Редакторска бележка:

  • Титлата Европейска Младежка Столица (ЕМС) се дава от Европейски Младежки Форум за период от една година на европейска община. По този начин тя получава възможност нагледно да покаже своите младежки-ориентирани културен, социален, политически и икономически живот и развитие. Титлата ЕМС окуражава общините да поддържат и да разширяват имплементацията на младежкото участие в обществото. Варна е тазгодишната ЕМС, а кои са предишните и предстоящите ЕМС, както и какви са техните дейности, може да намерите тук.
  • Журито, отговорно за избора, включва представители от: Комитета на Регионите, Европейския Парламент, Съвета на Европейските Области и Региони, инициативата Отворено Общество за Европа (OSIFE), Европейски Икономически и Социален Комитет OSCE, Кабинет за Демократични Институции и Човешките права (ODIHR), Шварцкопф Фондацията “Млада Европа”, международната консултантска компания ARUP, международният институт IDEA, европейската платформа Euractiv и разбира се – Европейски Младежки Форум.

 

 

Оригиналът на статията може да бъде намерен тук.

Превод: Галина Шотева[:]