[:bg]10 години младежко включване в България и ООН[:]

0
1914

[:bg]

Снимка: Blindspot Bulgaria

С конференция „Младежко включване в България и ООН“ в Централен военен клуб бе отбелязана тази седмица 10-годишнината от създаването на Програма „Български младежки делегати към ООН”. Събитието бе организирано от Дружество за ООН в България.

Конференцията откриха посланик Иван Гарвалов, председател на организацията и Ивайло Калфин, министър на външните работи (2005-2009). Посланик Гарвалов подчерта важността на младежкото включване, като посочи за пример основната роля на младите в изграждането на бъдещето. „Именно младите хора ще бъдат тези, които един ден ще представят страната ни на регионално или международно ниво. Трябва да бъдем горди от факта, че само 30 от 197 държави-членки на ООН изпращат свои младежки делегати и България е една от тях“, заяви посланик Гарвалов.

Посланик Иван Гарвалов, председател на Дружество за ООН в България; Снимка: Blindspot Bulgaria

Ивайло Калфин, по времето на чийто мандат като външен министър стартира Програма „Български младежки делегат към ООН“, подчерта изключителната важност на младежкото включване в политическия и обществен живот. Той отбеляза, че това е особено ключово в свят, който става все по-несигурен и в който стратегическите въпроси са прекалено сложни, за да бъдат разглеждани само от основните политически лидери. Участието на младите и като цяло на гражданското общество в разработването на политиките е процес, който в нашия век на развити комуникационни технологии става все по-улеснен. Необходимо е младите хора да се интересуват от заобикалящите ги проблеми, да работят с кауза и да имат мотив, тъй като „няма забранени теми за младите“.

Ивайло Калфин; Снимка: Blindspot Bulgaria

В поздравителен адрес министърът на външните работи Екатерина Захариева подчерта, че България се нарежда сред лидерите в ООН, които насърчават участието на младите в обществено-политическите сфери, а Програмата „Български младежки делегати“ е устойчив пример за силната връзка между гражданското общество и институциите, в духа на ценностите на ООН.

В панелната дискусия на конференцията се включиха представители на правителствения и неправителствания сектор, които са основни партньори на програма „Български младежки делегат на ООН“ през годините.

Мария Спасова, директор на дирекция „Права на човека“ в Министерство на външните работи отбеляза, че министерството предоставя на младежите възможността да вземат все по-голямо участие в решаването на проблеми чрез стажове, назначаване на млади служители (до 29-годишна възраст ) и сътрудничество с неправителствените организации.

Снимка: Blindspot Bulgaria

Министерството на младежта и спорта бе представено от Радостина Раданова, дирекция „Политика за младежта”, която  посочи, че успехът на Програмата се дължи на три ключови понятия – приемственост, между различните младежки делегати, която води до устойчивост и добро партньорство с други организации и бизнес сектора.

Председателят на Национален младежки форум Илина Мутафчиева разграничи младежкото участие и младежкото включване, където младите са равнопоставени партньори във взимането на решения и тяхното осъществяване.

Венцислав Кирков, член на Управителния съвет на Българска платформа за международно развитие посочи, че младите не трябва да бъдат възприемани като „нещо отделно”, а напротив да бъдат изцяло и пълноправно включени във вземането на решения.

Асоциация за подпомагане на академичната общност, представена от Диляна Налджиева, изрази подкрепата си към младежкото включване като посочи примери за успешни практики.

Боряна Атанасова, координатор на Програмата „Български младежки делегати към ООН“ разказа за успехите на младежките делегати към ООН, за лидерството на Дружество за ООН, посочвайки, заслугите му за разпространението на програмата в Германия и други държави.

След събитието всички делегати от началото на програмата изразиха благодарност към партньори от правителствения, неправителствения, бизнес сектор и медиите, които са подпомогнали програмата през 10-те години от съществуването ѝ.

Младежки делегати от 8 поколения заедно с приятели на Програмата от последните 10 години заедно отпразнуваха този момент.
Снимка: Blindspot Bulgaria

Събитието се проведе с подкрепата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ и Blindspot България, Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България, Rose Quché, Raffy Bar & Gelato.

Върху материала работиха: Светла Цончева и Мария Табакова

Редакция: Екатерина Димитрова[:]