10 000 изчезнали деца мигранти в Европа

0
1206
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Над 10 000 деца мигранти са в неизвестност след пристигането си в Европа, като голяма част от тях вероятно са попаднали в ръцете на престъпни групи. На 21 април Комисията по граждански свободи в Европейския парламент обсъди темата с представители на Европол, Агенцията на ЕС за основните човешки права и неправителствени организации.

Предполага се, че някои от децата са станали жертва на престъпни групи, поради близките отношения между мигранти и трафиканти, които улесняват пътуването за около 90% от тях. Тези деца могат да бъдат сексуално експлоатирани, използвани, за да просят или да извършват престъпления като кражби. Другата вероятна причина за изчезването им може да се дължи на объркване и отчаяние, в търсене на приятели и роднини в други страни на ЕС.

По данни на Агенцията на ООН за бежанците 35% от мигрантите, влизащи в ЕС, са деца. Значителен дял от тях пътуват сами. През 2015 г. са подадени искания за убежище от 85 482 деца без възрастен придружител, като броят им е три пъти по-голям от този през 2014 г. Около половината от тези деца са от Афганистан, а 13% са от Сирия.

През февруари Европол публикува доклад за трафика на мигранти в ЕС. Според данните в него над 90% от мигрантите, насочили се към Европа, разчитат на посредници, които ги превеждат по пътя. Тази роля в повечето случаи се изпълнява от престъпни групи. Заподозрените за трафика на хора са от различни националности, като най-много са българите, египтяните, унгарците и иракчаните, посочва Европол.

Евродепутатите подчертаха незабавната необходимост да бъде засилена сигурността на непридружените непълнолетни лица, за да се гарантира тяхната безопасност и за да бъдат открити изчезналите, които може би са изложени на риск.

 

Източник: Европейски парламент

Изготвил: Радостина Ненкова