100 години от рождението на Джонас Солк

0
1308

Jones Edward Salk

Снимка: Wikipedia

Много деца дължат живота си на него. В продължение на много десетилетия полиомиелитът, известен и като детски паралич, засягаше децата до 5-годишна възраст. В началото на 50-те години на миналия век от полиомиелит заболяват над 300 000 души, като 58 000 не успяват да се преборят с коварната болест и намират смъртта. Благодарение на Джонас Солк епидемията бързо угасва. На 26 март 1953 г. той създава първата ваксина срещу полиомиелит и по този начин, една сериозна заплаха за човешкото здраве, остава в миналото.

Джонас Едуард Солк е роден на 28 октомври 1914 г. в Ню Йорк, САЩ, в семейството на руски емигранти с еврейски произход. След като завършва гимназия, посещава Сити Колидж в Ню Йорк, където получава бакалавърска степен. През 1939 г. завършва магистър в Университета в Ню Йорк. През следващите две години е стажант в болницата Маунт Синай, а след това печели стипендия за Университета в Мичиган.

През 1942 г. става част от работна група в Университета в Мичиган, която цели разработването на ваксина срещу грипа. През 1947 г. става ръководител на Лаборатория за изследване на вируси в Университета в Питсбърг. Тук той започва и изследванията си в областта на детския паралич. До 1951 г. Солк открива, че има три различни вида полио вируси и ваксина е възможна. Предварителните тестове на ваксината започват през 1952 г. и около два милиона деца, са подложени на нея. Ваксината срещу полиомиелита е пусната на пазара в САЩ на 12 април 1955 г. Делото на Солк бива толкова високо оценено, че той се превръща в национален герой,а президентът Айзенхауер отдава церемония в Белия дом, за да го почете.

През първите няколко години ваксината има забележителен ефект върху броя на новите случаи на полиомиелит. От 57 000 случаи през 1952 г. до по-малко от 1000 през 1962 г.

През 1963 г. Солк основава Института за биологични изследвания Солк. В този институт Солк се отдава на борбата с множествената склероза и рака. По-късно Солк насочва дейността си и към изучаване СПИН и вируса ХИВ. Умира на 80-годишна възраст на 23 юни 1995 г. от сърдечна недостатъчност, в дома си в Сан Диего.

Джонас Солк остава в медицинската история, като „човекът, който спря полиомиелита“.

 

Източник: Biography

Изготвил: Светослава Димитрова