11 милиона евро ще получи ООН от Европейската комисия за подпомагане на палестинските бежанци.

0
748

Европейската комисия ще предостави 11 милиона евро ( около 14.3 милиона долара) в подкрепа на работата на ООН по подпомагането на палестинските бежанци в Сирия ,Ливан и окупираните палестински територии. В изявление пред медиите Филипо Гранди – генерален комисар на  Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA)- заяви,че средствата,дадени от Европейската комисия ще бъдат използвани за подпомагане на хуманитарни програми и то във време,в което нуждата от дарители расте.

„Повече от десетилетие Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ (ECHO) подкрепя помощта за палестинските бежанци.” – заяви Гранди. „Тяхната помощ просто не можеше да дойде в по-подходящ момент.”

От 11-те милиона евро,1.5 милиона ще финансират работата на UNRWA в Сирия,където повече от 250 000 палестински бежанци бяха засегнати от насилие,което отне живота на повече от 18 000 души-повечето от тях цивилни, след започване на съпротивата срещу режима на президента Башар-ал-Ассад. Шест милиона евро ще бъдат използвани за предоставяне на хранителни продукти в ивицата Газа и по-специално помощите са отделени за училищата в региона. Допълнителни 2 милиона евро ще бъдат изразходвани за програма за създаване на работни места за облекчаване на икономическото положение на 26 000 бежански семейства на Западния бряг. В Ливан UNRWA ще бъде в състояние да продължи снабдяването на лагер Нахр ел-Баред в северната част на страната с хранителни продукти. Един милион евро ще бъдат достатъчни за подпомагането на 26 000 души.Освен това над един милион евро ще бъдат изразходвани по програми за защита правата на палестинските бежанци в Ливан и по Западния бряг.

 

Повече за дейността на UNRWA можете да научите тук:

http://www.unrwa.org/

 

Източник:

http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=43225&Cr=palestin&Cr1=#.UHGvhVFpk_4

Фотография:

http://www.onislam.net/english/family/your-society/torn-apart-/456717-muslim-world-hosts-the-largest-number-of-refugees.html