17 години след геноцида 30 000 души се събират в Сребреница

0
1184
Srebrenica2007
Снимка: Wikimedia Commons

Седемнадесет години след клането в Сребреница,където умират повече от 18,000 мъже и момчета,на 11-ти юли 30 000 души се събират около мемориала в града,за да погребат 520 наскоро разпознати жертви.Клането в Сребреница се счита за единствения официално признат геноцид след Втората световна война.

„Възпоменанието в Сребреница е ден, в който голяма болка се усеща от мнозина както в рамките на, така и извън Босна и Херцеговина. Нашите мисли са с всички онези, които са загубили любими хора в геноцида през юли 1995 г. „, заяви Катрин Аштън, Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, заедно с Щефан Фюле, комисар на ЕС за разширяването и политиката на добросъседство.

Сребреница е бил мюсюлмански град, защитен от силите на ООН. Той е обсаден от сръбските сили през 1992-95 във войната в Босна. Сръбските войски, водени от Ратко Младич екзекутират 8,372 мъже и момчета само за няколко дни. Холандските войски, разположени в Сребреница не спират кръвопролитията.

„В съдилищата в Хага и Босна и Херцеговина най-сетне се раздаде справедливост за жертвите на геноцида. Ратко Младич и Радован Караджич ще отговарят за своите действия.” – заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Информация