[:bg]20 декември – Международен ден на човешката солидарност[:]

0
813
Photo/UN

[:bg]

Photo/UN

 „Глобалните проблеми изискват общи решения. В момент на разделение по много ключови глобални въпроси, от въоръжени конфликти до принудителна миграция, хората трябва да се обединят в обща кауза.”

Бан Ки-Мун

Докато светът постигна значителен прогрес в развитието на човека през последните две десетилетия, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, изтъкна, че „този просперитет не е бил споделен с всички”.

„Нивата на бедността в световен мащаб са намалели с повече от половината. Хората живеят по-дълъг и по-здравословен живот, и са по-добре образовани”, каза г-н Бан в неговото послание, посветено на Международния ден на човешката солидарност. „Въпреки този напредък, неравенствата, крайната бедност, безработицата, социалното изключване и влошаването на околната среда продължават да бъдат изявени характеристики на обществата по света.”

Шефът на ООН отбеляза, че дискриминацията и предразсъдъците остават основни пречки за изграждането на приобщаващи общества, както и че положението на много уязвими социални групи се влошава. Освен това, той добави, че последствията от изменението на климата ще понесат в най-голяма степен тези, които най-малко имат вина за този проблем.

„Солидарността е от съществено значение, за да се справим с тези пропуски по отношение на устойчивото развитие”, подчерта г-н Бан.

Той припомни, че „не бива никой да остава пренебрегнат”, това насърчава просперитета и осигурява приобщаването и равенството, които са основни принципи на Дневния ред за устойчиво развитие до 2030, приет от световните лидери през септември 2015 г., и на Парижкото споразумението за изменението на климата, прието през декември същата година.

„Тъй като нациите се стремят да спазват обещанията си и да изпълнят 17-те Цели за устойчиво развитие (SDGs), взаимната подкрепа ще бъде от решаващо значение. Глобалните проблеми изискват общи решения.”

В момент на разделение по много ключови глобални въпроси, от въоръжени конфликти до принудителна миграция, г-н Бан заяви, че хората „трябва да се обединят в обща кауза и така да се преборят със страха, който ги раздалечава.”

„На Международния ден на човешката солидарност, нека да подчертаем ролята на човешката солидарност за изграждането на достоен живот за всички на здрава планета. Ние трябва да работим заедно за постигането на Целите за устойчиво развитие, за да си осигурим бъдещето, което искаме”, каза в заключение Генералният секретар.

Източници: UN ; OHCHR

Върху материала работи: Светла Стойчева

 [:]