20 ноември – Световен ден на детето

0
1640
Изображение: Unsplash

Кризата, породена от пандемията тази година, се отрази на целия свят и начина, по който бяхме свикнали да живеем. Най-силно тези промени усетиха децата и особено тези, в по-слабо развитите страни, където още по-остро се усеща кризата в здравната и образователната система. В тези времена е още по-важно да си припомним правата на децата и да отбележим подобаващо Световният ден на детето – 20 ноември.

Световният ден на детето за първи път се чества през 1954 г. и се отбелязва всяка година на 20 ноември като насърчава международното обединяване, сплотеността и осведомеността сред децата по света и подобряването на тяхното благосъстояние.

Датата с годините се е превърнала в символ на правата на човека и правата на децата, тъй като на 20 ноември 1959 г. е подписана първо Всеобщата декларация за правата на човека, а след това през 1989 г. и Конвенцията за правата на детето.

Световен ден на детето 2020 в България

За шеста поредна година в България на този ден се провежда форумът Voice It, който обръща специално внимание на правата на децата и тяхното мнение. Организаторите по традиция са Национална мрежа за децата, Младежка мрежа Мегафон и УНИЦЕФ България, а фокусът тази година е насочен към дискриминацията. Заради обстановката, свързана с коронавирусът, събитието ще се проведе онлайн и ще се излъчва на живо във фейсбук.

https://twitter.com/voicesofyouth/status/1328731497596133377

Предизвикателство за илюстрация

По случай празника през 2020 г. УНИЦЕФ организира множество различни инициативи. Първата от тях е предизвикателство за илюстрации.

Предизвикателството е насочено към всички на възраст между 13 и 24 години, които обичат да рисуват и искат да променят света. Всичко, което трябва да направят е да покажат своята версия на света след COVID-19. Вече стотици деца от цял свят се включиха, а някой от най-интересните илюстрации могат да бъдат открити в профила на UNICEF в социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм и Туитър, както и в профилите на капманията на организацията Voices of Youth.

Разговори с Орландо Блум и Дейвид Бекъм

Като част от кампанията Voices of Youth са направени и няколко интервюта между деца и известни личности, които са посланници на добра воля на УНИЦЕФ. Така например 11-годишната Мария от Барбадос разговаря с Орландо Блум за опазването на околната среда, а 18-годишната Сабабатсо обсъжда науката, равенството между половете и влиянието на COVID-19 над образователната система с Дейвид Бекъм. Интересно е, че в повечето интервюта не децата задават своите въпроси, а звездите, с които те разговарят.

Шест точков план за защита на деца

УНИЦЕФ и парньори на организацията са приели Шест точков план за защита на децата, в който призовават правителствата за навременни действия:

  1. Уверете се, че всички деца имат достъп до образование, включително чрез затваряне на цифровото разделение.
  2. Гарантирайте достъп до здравни и хранителни услуги и направете ваксините достъпни и възможни за всяко дете.
  3. Подкрепете и защитете психичното здраве на децата и младите хора и сложете край на злоупотребата, насилието, основано на пола, и пренебрегването в детството.
  4. Увеличете дотъпа до чиста вода, санитария и хигиена принадлежности и справяне с деградацията на околната среда и изменението на климата.
  5. Намалете детската бедност и осигурете възстановяване за всички.
  6. Удвоете усилията за защита и подкрепа на децата и техните семейства, живеещи в конфликт, бедствие и разселване.

Отключване потенциала на децата бежанци

Заедно със Световния ден на детето тази година отбелязваме и Месеца на бежанците. Тази година УНИЦЕФ създаде специална видео игра, която да ни помогне да открием потенциална на децата бежанци.

Освен с насилие, експлоатация, дискриминация – все ежедневни заплахи за безопасността на децата бежанци и мигранти, и децата, засегнати от ужасите на конфликта, тази година, те са изправени и пред редица други опасности, породени от пандемията.

Самата игра дава възможност да влезеш в обувките на едно от три деца, на които се е наложило да извървят дълъг път, за да успеят да спасят бъдещето си. Пуя, Сама и Нора се изправят пред много предизвикателства, както физически, така и емоционални, но техният оптимизъм и тяхната воля не изчезват.